ChinaDaily: Rozšíření NATO vyvolalo rusko-ukrajinský konflikt

Díky informační válce iniciované různými stranami se na každém kroku šíří dezinformace. Média a politici na Západě pod vedením USA Rusko odsuzují s tím, že jeho kroky porušují mezinárodní právo. Je však třeba se podívat na skutečné okolnosti případu.

Vzhledem k četným nezákonným invazím Spojených států do jiných zemí, zejména k invazi do Iráku, která byla založena na lžích vymyšlených americkou administrativou a institucemi, nejsou Spojené státy v pozici, aby poučovaly jiné země o ochraně lidských práv nebo dodržování mezinárodního práva.

Lidé by měli pochopit hlavní příčinu rusko-ukrajinského konfliktu. Snaha o rozšíření NATO představuje pro Rusko vážnou hrozbu. Před několika dny ukrajinské vedení dokonce vyzvalo k okamžitému přijetí Ukrajiny za člena NATO, aby mohla získat přímou vojenskou podporu od této transatlantické aliance a získat jaderné zbraně, což by fakticky zvrátilo Budapešťské memorandum z roku 1994, které usnadnilo přistoupení Ukrajiny ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní jako nejaderného státu.

Situace v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny je vážná, neboť ukrajinské vedení odmítá plnit Minskou dohodu, kterou Ukrajina, Rusko a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě podepsaly v roce 2015 s cílem ukončit etnický konflikt v tomto regionu.

Žádný ruský vůdce by nesouhlasil s pokračujícím rozšiřováním NATO na východ. Představte si, co by dělaly Spojené státy, kdyby se Mexiko přiklonilo k vojenské alianci vedené konkurenční mocností a hovořilo o získání jaderných zbraní.

Bývalý americký prezident John Kennedy byl připraven napadnout Kubu, pokud by se mu během kubánské krize nepodařilo vyjednáváním dostat rakety z této země. Třináct dní v říjnu 1962 svět čekal, zdánlivě na pokraji jaderné války, a doufal v mírové řešení. Naštěstí u amerických a sovětských vůdců zvítězil zdravý rozum.

Ruský prezident Vladimir Putin se však podobné odpovědi od svého amerického protějšku Joea Bidena nedočkal. Putin vedl jednání se západními představiteli, zejména s Bidenem, aby si vymohl slib, že NATO nepřijme Ukrajinu za svého člena. Biden však obavy Ruska ignoroval. USA a jejich spojenci tak nemají dobrý důvod Rusko odsoudit.

Vojenský konflikt na Ukrajině však musí být okamžitě ukončen, aby se nerozšířil a nevysál evropské členské státy NATO a USA. Za tímto účelem musí Biden veřejně oznámit, že NATO se nebude rozšiřovat na východ a Ukrajina, Gruzie a Moldavsko se nestanou členy NATO.

Biden musí také svolat mezinárodní mírovou konferenci, která stanoví trvalou neutralitu Ukrajiny zaručenou Radou bezpečnosti OSN podle kapitoly 7 Charty OSN.

Následně mohou proběhnout jednání mezi USA a Ruskem o de-nuklearizaci Evropy, včetně odstranění amerických taktických jaderných zbraní ze států NATO, které porušují Smlouvu o nešíření jaderných zbraní, a obnovení Smlouvy o jaderných silách středního doletu, kterou administrativa Donalda Trumpa neuváženě vypověděla.

Počátky první a druhé světové války visí nad hlavami lidstva jako dva Damoklovy meče. Všechny strany, zejména USA, by tedy měly vyvinout společné úsilí, aby zabránily další katastrofě způsobené člověkem.

Autor je profesorem mezinárodního práva na Illinoiské univerzitě.

zdroj

Přejít nahoru