Rusko stupňuje bombardování proti civilnímu obyvatelstvu

Podle ukrajinských záchranných služeb zemřelo v Černihivu nejméně 47 lidí poté, co letecké útoky poškodily výškové bytové domy, kliniky a nemocnici a obyvatelé utekli do ulic a do podzemních bunkrů.

“Právě teď slyšíme zvuky náletů v okolí,” řekla čtyřicetiletá Svitlana, která se v pátek ráno se svými dvěma dětmi ve věku šest a tři roky a sousedy schovávala pod jídelním stolem v pětipatrovém činžovním domě. Podle ní byl ve čtvrtek zničen bytový dům vzdálený 500 metrů.

“Nejsou tu žádné vojenské cíle, je tu jen hřbitov, obytné budovy, kliniky a nemocnice, proč nás bombardují?” ptala se Svitlana.

Svitlanin byt se nachází pouhých 50 metrů od dětské nemocnice, která léčí pacienty s rakovinou. Řekla, že děti z onkologického oddělení byly odvedeny do krytu mezi oběma budovami, ale zdravotnický personál tam nedokázal vytvořit sterilní prostředí a snažil se najít způsob, jak děti evakuovat. Píše portál BBC.

Sergej Zosimenko, pracovník charitativní organizace podporující nemocnici, sdělil BBC v pátek ráno, že se personál právě pokouší o evakuaci.

 

Přejít nahoru