Ruský válečný zajatec vyzval své spolubojovníky, aby neútočili na Kyjev, když do televizních kamer řekl, že Vladimir Putin už prohrál

Podplukovník Krištop řekl: “Všichni jsme si mysleli, že je to pravda: “Invaze do tak obrovského města, jako je Kyjev, je zbytečná – povede k obrovským ztrátám na životech na obou stranách a k obrovské destrukci.

“Vyzývám vás, abyste přestali plnit zločinné rozkazy, přestali bojovat a přestali zabíjet civilisty – vidíte, že jsme tuto válku již prohráli.”

V sobotu – necelý týden po vězňových výrocích – bylo ve vesnici Peremoha v Kyjevské oblasti zabito sedm civilistů včetně jednoho dítěte.

Ukrajinská zpravodajská služba obvinila ruské síly z ostřelování tamního evakuačního konvoje. Píše portál Express.co.uk

Ve svém prohlášení uvedla: “Rusové stříleli na kolonu žen a dětí, které se snažily evakuovat z obce Peremoha v Kyjevské oblasti dohodnutým ‘zeleným’ koridorem.

Po útoku donutili okupanti zbytky kolony vrátit se zpět do Peremohy a nepouštějí je z obce.”

Od 24. února, kdy začala plnohodnotná invaze na Ukrajinu, Kreml popírá, že by se zaměřil na civilisty.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve uvedl, že Moskva posílá nové jednotky.

V projevu na tiskové konferenci pan Zelenskyj varoval před tvrdým odporem, pokud Putinova armáda vstoupí do hlavního města.

Řekl: Putin prohlásil: “Pokud se rozhodnou kobercově bombardovat (Kyjev) a jednoduše vymazat historii tohoto regionu … a zničit nás všechny, pak vstoupí do Kyjeva.

“Pokud je to jejich cíl, ať vstoupí, ale budou muset žít na tomto území sami.”

Přejít nahoru