Washington Post naznačuje, že Zelenského citát “Boj je tady” nebyl nikdy vyřčen

Noviny našly pouze jediný zdroj tohoto citátu, a to jednoho anonymního “vysokého představitele amerických zpravodajských služeb”, který jej poskytl agentuře Associated Press.

WaPo si všímá toho, jak se citát objevil ve stovkách zpravodajských zdrojů a byl opakovaně přehráván v televizním vysílání, a uzavírá: “Jediným důkazem pro tuto větu je nejmenovaný americký úředník. Nepotvrdila ji ani americká vláda, ani Zelenského kancelář.”

“Představitelé administrativy vyjádřili pro The Fact Checker zmatek ohledně tohoto tvrzení – popírají, že by Zelenského požádala americká vláda, aby opustil Kyjev – a uvedli, že nevědí, na jakou výzvu se AP odvolává.”

Serhij Nykyforov, Zelenského tiskový tajemník, rovněž uvedl, že osobně Zelenského neslyšel pronést tyto poznámky.

Z toho jasně vyplývá, že Zelenského citát byl vymyšlen, aby podpořil narativ, že ukrajinský prezident je připraven bojovat po boku svých vojáků.

“Účelem všech těchto lží bylo podvést Západ do třetí světové války a dotlačit Ukrajince k tomu, aby obětovali své životy na obranu expanzionismu NATO a Zelenského režimu,” tvrdí Chris Menahan. Píše portál Summit.

Jak jsme již dříve zdůraznili, jen za posledních 10 dní došlo k mnoha významným incidentům, které byly buď hrubě zveličeny, nebo zcela vymyšleny.

Přejít nahoru