Šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou kritizuje reakci OSN a EU na uprchlickou krizi na Ukrajině

José Andrés, španělsko-americký šéfkuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami, který provozuje neziskovou organizaci World Central Kitchen (WCK), ve svém projevu ze Lvova na Ukrajině prohlásil, že OSN a EU nemají dostatek “bot na zemi”, aby se postaraly o uprchlíky. WCK od začátku ruské invaze podala v regionu více než 3 miliony jídel.

“Od velkých organizací musíme očekávat více. Pokud ne, moje otázka zní, k čemu je máme? Za co utrácíme ty miliony?” řekl. “Chybí nám toto vedení.”

Zatímco chválil práci polské vlády, řekl, že péče o základní potřeby uprchlíků je “gigantický podnik”, který potřebuje větší podporu.

Krize podle údajů OSN vyhnala z domovů více než 10 milionů lidí. Nejméně 3,7 milionu lidí opustilo Ukrajinu – z toho 2,2 milionu v Polsku – a odhaduje se, že 6,5 milionu je vysídleno v rámci země.

WCK, která reaguje na přírodní katastrofy a humanitární krize po celém světě, dorazila na hraniční přechod Medyka v Polsku během několika hodin po invazi a téměř okamžitě začala krmit uprchlíky prchající z Ukrajiny. Její síť více než 200 zaměstnanců a dobrovolníků nyní dodává přibližně 180 000 jídel denně na Ukrajině, v Polsku, Maďarsku, Moldavsku a Rumunsku.

Andrésovy komentáře přišly, když se vedoucí představitelé NATO a G7 ve čtvrtek sešli v Bruselu na mimořádných schůzkách o ukrajinské krizi.

Namísto pronášení projevů a sledování zhoršující se situace z dálky, řekl Andrés, by vedoucí představitelé měli zavádět systémy, které pomohou uprchlíkům najít bezpečí a lépe chránit ženy a děti před zmizením.

Komunita restaurací po celé Ukrajině se sjednotila, aby pomohla zajistit jídlo – dokonce i pod těžkým ruským bombardováním, okupací a obléháním. WCK spolupracuje s více než 150 restauracemi a kuchaři na Ukrajině, kteří poskytují jídlo.

zdroj: MSN

Přejít nahoru