Neuvěřitelné: Tajemství Velké pyramidy v Egyptě odhaleno poté, co expert rozbíjí teorie s „jednoduchou fyzikou“ + VIDEO

Jako jediná ze sedmi divů starověkého světa je stále do značné míry neporušená a odhaduje se, že váží přibližně šest milionů tun, z použitých 2,3 milionů bloků vápence a žuly, některé váží až 80 tun. O konstrukčních technikách Velké pyramidy existují různé teorie, ale většina přijímaných hypotéz je založena na myšlence, že byla postavena přesunem obrovských kamenů z lomu a jejich přetažením a zvednutím na místo. Píše portál Express.co.uk.

Řeckému historikovi Herodotovi, který psal více než 21 století po svém dokončení, bylo řečeno, že stavební síla v celkovém počtu 100 000 mužů pracovala ročně tříměsíčními cykly, aby dokončili stavbu za 20 let.

V roce 1974 Kurt Mendelssohn, britský fyzik narozený v Německu, přiblížil tento počet na 70 000 sezónních pracovníků a až 10 000 stálých zedníků.

Profesor Václav Smil se však domnívá, že se jedná o nadhodnocení, a dodává: „Můžeme dělat lépe, když se odvoláme na jednoduchou fyziku.“

V psaní pro časopis Institute of Electrical and Electronics Engineers Magazine dodal: „Energie potřebná ke zvednutí hmotnosti bloků nad úroveň země je jednoduše produktem zrychlení v důsledku gravitace, hmotnosti a těžiště, které oproti pyramidě, je čtvrtina její výšky.

“Hmotu nelze přesně určit, protože záleží na konkrétní hustotě turského vápence a malty, které byly použity k vytvoření konstrukce.”

“Předpokládám průměr 2,6 metrických tun na metr krychlový, tedy celkovou hmotnost asi 6,75 milionu metrických tun.”

“To znamená, že potenciální energie pyramidy je asi 2,4 bilionu joulů.”

Profesor Smil uvádí toto číslo mnohem nižší než předchozí odhady.

Dodal: „Aby si člověk udržel bazální metabolismus, potřebuje 70 kg asi 7,5 megajoulů denně.”

Celkový součet umístí na 3 300 pracovníků.

Odborník v červnu dospěl k závěru: „I kdybychom zdvojnásobili toto číslo, abychom vzali v úvahu designéry, organizátory, dozorce a práci potřebnou pro dopravu, opravy nástrojů, stavbu a údržbu bydlení na místě a kuchařské a praní celkem by to bylo stále méně než 7 000 pracovníků. “

V devadesátých letech odkryli archeologové hřbitov pro dělníky a základy osady, ve které se nacházeli stavitelé dvou pozdějších pyramid, což naznačuje, že zde nežilo více než 20 000 lidí.

Prof Smil věří, že to s novým výpočtem ukazuje, jak rychle brzy Egypťané zvládli stavbu pyramid.

Přejít nahoru