Unikátní česká inflace — proč ceny v zemi rostou tak rychle?

Krize životních nákladů v České republice rychle roste a růst inflace na téměř 13 procent téměř jistě ještě neskončil.

Kvůli zotavení z pandemie a ruské invazi trpí většina ekonomik, ale Česko je výjimkou. Téměř nikde nerostou ceny tak rychle jako v této zemi – jen Pobaltí je na tom o něco hůře. Existuje několik důvodů.

“Vysoká inflace v České republice se skládá z několika částí,” vysvětlil hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek. “Jedním z nich je nejnižší míra nezaměstnanosti v Evropě v kombinaci s nehospodárnými fiskálními politikami, které před pandemií tlačily inflaci nahoru.

“Společnou charakteristikou zemí východní Evropy je větší podíl energie a potravin v tržním koši ve srovnání s bohatšími zeměmi, což vede k vyšší inflaci,” dodal.

Podle ekonoma Radima Dohnala ze společnosti Capitalinked je příčinou mzdová inflace v posledních letech způsobená nízkou nezaměstnaností a cenami energií v posledních měsících, což souvisí s nízkým podílem obnovitelných zdrojů energie v České republice.

Právě situace v oblasti energií a cen energií je v České republice kritická. Stále více domácností má problém s vysokými platbami za plyn a elektřinu. V mnoha evropských zemích vlády zasáhly a zavedly různé regulace nebo limitované ceny. Například Slovensko na tři roky zmrazilo ceny elektřiny pro lidi. Česká vláda reguluje pouze cenu za přenos a distribuci energie. Slovensko naopak upravuje i náklady na samotnou komoditu nebo elektřinu.

Česko je velkým vývozcem elektřiny, kterou vyrábí levně, ale zpětný odkup z Evropské energetické burzy v Lipsku ji pro spotřebitele prodraží. Na konci loňského roku předložilo několik zemí, včetně Francie a Španělska, Evropské komisi návrh na změnu směrnice o fungování vnitřního trhu s elektřinou. Podle reformy by měl konečný zákazník platit za elektřinu cenu, která odráží náklady na skladbu zdrojů energie v jeho zemi. Česko však nebylo mezi zeměmi, které s návrhem přišly. Píše portál ECHO24.CZ.

“Změnu cen elektřiny vnímám jako konkrétní téma. Je třeba ji řešit nejen pro domácnosti, ale i pro firmy,” uvedl Sobíšek. “Řešení proto musí být na úrovni EU. Jinak by hrozil kolaps celoevropského trhu s elektřinou, který funguje bez větších problémů už 15 let,” dodal.

“Pokud by se Česko nechtělo účastnit Evropské energetické burzy, pak by země v případě výpadku výroby těžko očekávala, že sousední země budou prodávat elektřinu za nižší než prohibitivní ceny,” uvedl Dohnal. “Samozřejmě, čím větší a efektivnější je trh, tím nižší jsou náklady. Doporučuji podívat se na ceny elektřiny v EU před rokem 1996, kdy byla propojení pro přetečení elektřiny v Evropě slabší.” Piše portál RMX.

Vyšší inflaci způsobuje i fakt, že vláda Petra Fialy zatím odmítá jakékoliv paušální regulace obecně. Podle Sobíška by to mohlo dočasně snížit inflaci.

Přejít nahoru