Jezero Anjikuni: Jak zmizela celá vesnice?

Několik vesnic existovalo podél břehů jezer, domov Inuitů a vítaný bod odpočinku pro lovce kožešin, kteří se odvážili na dalekém severu lovit bobra a karibu. V roce 1930 se však s jednou z vesnic stalo něco, co zůstává dodnes záhadou.

Reportér v The Pas v Manitobě informoval o malé inuitské komunitě u pobřeží jezera Anjikuni v roce 1930. Joe Labelle, známý lovec kožešin v komunitě, procházel oblastí, když se zastavil ve vesnici, jen aby zjistil, že všichni lidé odešli. Podle příběhu Joe Labelle objevil prázdný tábor se šesti stany, ale z 25 mužů, žen a dětí, kteří tam žili, nebylo žádné znamení.

Tento příběh byl mnohokrát převyprávěn a bylo předloženo mnoho teorií, které vysvětlují zmizení, od věrohodných až po bizarní. Co se stalo s malou inuitskou komunitou tam venku na mrazivém severu Kanady?

Joe Labelle, kanadský lovec kožešin, putoval poblíž jezera Anjikuni v Severozápadních teritoriích Kanady jednoho mrazivého listopadového dne v roce 1930. Vstoupil do vesnice hledat ubytování poté, co se dozvěděl o nedaleké inuitské osadě, jen aby zjistil, že je zcela opuštěná.

Cokoliv se stalo, přivedlo vesničany zcela do neznáma. Během svého hledání objevil neúplné oděvy s jehlami, které jsou stále v nich, stejně jako jídlo visící nad ohništěm, ale žádné stopy násilí nebo konfliktu, který by vysvětloval nepřítomnost lidí.

Když labelle procházel vesnicí, našel sedm saňových psů stále přivázaných ke svým sloupkům: všichni zemřeli hlady. Tito psi by byli životně důležití pro přežití komunity a nechat je za sebou by bylo téměř nemyslitelné.

Informoval Severozápadní jízdní policii, která zahájila vyšetřování zmizení. Ale nikdo z vesnice nebyl nikdy nalezen: bylo to, jako by zmizeli ve vzduchu.

Nevysvětlitelná záhada

Tato nevyřešená záhada přilákala v průběhu let mnoho vyšetřování. Brian Dunning z webové stránky Skeptoid zkoumal tento případ a vystopoval ho zpět k původnímu novinovému článku napsanému Emmettem Kelleherem 29. listopadu 1930.

Poukázal na různé nesrovnalosti v původním příběhu, jako je skutečnost, že chybějící inuitské kajaky by nebyly “otlučeny vlnovou akcí”, pokud by jezero bylo v té době zamrzlé. Zdůraznil také, že v následných převyprávěních se údajná populace vesnice zvětšila a další podrobnosti byly nafouknuty.

Pozdější příběhy přidávají ještě nepravděpodobnější detaily. Kniha Nigela Blundella a Rogera Kanara Největší záhady UFO na světě hovoří o třech pastících, kteří viděli UFO v okolí, spolu s hrubým přeháněním, jako je tisíc lidí pohřešovaných a celé hřbitovy plné exhumovaných pohřbů.

Policejní tým nakonec zjistil, že Inuité byli pohřešováni asi osm týdnů před příjezdem Labelleho, ale nikdy nezjistili, proč celá vesnice evakuovala oblast. Jako by příběh nebyl dostatečně bizarní, při zkoumání incidentu policisté RCMP (Královská kanadská jízdní policie) hlásili, že viděli tajemná pulzující světla na obloze nad jezerem Anjikuni.

Světla na obloze severní Kanady nejsou neobvyklá. Polární záře jsou ohromující přírodní jevy, které lze vidět i z nejvzdálenějších koutů země, ale světla, která tento pátrací a záchranný personál objevil, se vůbec nepodobala přírodním krásám, na které byli zvyklí.

Na rozdíl od polární záře byla světla, která pozorovali na obzoru, namodralá a pulzující. Světla, stejně jako zbytek výběhu, nebyla nikdy vysvětlena, ani nebylo vytvořeno žádné spojení s pohřešovanými vesničany.

Nicméně, různí ufologové na konci dvacátého století spekulovali, že obyvatelé této vesnice mohli být nevědomými oběťmi jednoho z největších mimozemských únosů v historii. Navzdory skutečnosti, že důkazy podporující tuto myšlenku jsou přinejlepším neoficiální, předpoklad je jak zajímavý, tak děsivý.

Přejít nahoru