Jaromír Novotný: Svět se řítí do nesmírně nebezpečné situace – opět může být na hraně strašné války

Po zveřejnění podezření, že za výbuchem munice ve Vrběticích před sedmi lety mohli stát ruští agenti, se rozbouřily emoce na všech stranách. Střízlivý a racionální pohled, hodnotící realistická a ověřená fakta – kterých doposud známe neobyčejně málo – aby člověk hledal jako onu příslovečnou jehlu v kupce sena.

Ale jak už se v podobných situacích stává zvykem, oč méně je věrohodných a nezpochybnitelných informací, o to hysteričtěji se projevují zastánci různých „instantních, všeobjímajících a všezahrnujících pravd“. Proč tolik lidí opět zapomnělo na starou dávnou moudrost, že nevázanými emocemi ještě nikdo nikdy nic zdárně nevyřešil, ale naopak vždy všechno jen spolehlivě zhoršil? V tomto případě jde přitom opravdu o hodně, tedy o mezinárodní vztahy, které jsou reálně nejnapjatější od konce takzvané studené války. A možná už i tuto magickou hranici dokonce v napětí překonávají. Jaké následky bude tohle všechno mít?

O tom budeme hovořit s jedním z nejzkušenějších odborníků v oblasti mezinárodních vztahů, od nějž očekáváme právě to, co se dnes tolik nedostává: střízlivost, racionalitu a realismus. Dlouholetý diplomat, bezpečnostní expert, člověk, který přivedl naši republiku do NATO, inženýr Jaromír Novotný. Celý rozhovor, včetně textového přepisu, na: https://www.kupredudominulosti.cz/

Přejít nahoru