Hrozba odříznutí od ruského plynu stmeluje Evropskou unii, musíme se připravit na zastavení dodávek, tvrdí europoslankyně Charanzová

Podle ní je nutné se odstřihnout od ruského plynu a hledat jiné alternativy. Charazová prohlásila, že se Evropská unie kvůli rozdílnému přístupu jednotlivých států k celé situaci rozhodně nerozpadne, tak jak tvrdí šéf německého E.ONu. „Naopak teď vidím, že mezi sebou státy spolupracují daleko více, na druhou stranu se můžeme dostat do situace, že Rusko samo ten plyn přestane posílat do Evropy. Už to, že požaduje platby v rublech, což je pro nás právně nepřijatelné. Takže tu alternativu tak či tak musíme hledat.”

 

Charanzová zároveň kritizovala, že společně státy nepostupovaly už dřív.  „Jednotlivé státy mají svou energetickou politiku nastavenou různě. Je škoda, že se na to v minulosti nesoustředily společně. Když vidíme, že se tady nastartuje nějaká evropská politika green dealu a Německo vsadí vše na jednu kartu a stane se skoro stoprocentně závislé na dovozech, protože vypne jaderné elektrárny, nastaví si plynovod jen z Ruska, tak tohle dostává do rizika celou Evropskou unii.”

Rádio Impuls, Tomáš Kabát

Přejít nahoru