Šokující předpověď: Ruské ekonomice hrozí dno, po rozpadu SSSR bylo jen hůř

Podle prognózy se hrubý domácí produkt (HDP) Ruska v letošním roce pravděpodobně sníží až o 12 %. To je horší prognóza než ta ministerstva hospodářství, které očekává pokles o 8 %, uvedly pod podmínkou anonymity zdroje obeznámené s odhady, neboť se jedná o interní údaje. Ruská vláda od invaze na Ukrajinu nezveřejnila žádnou oficiální prognózu.

Ministerstvo financí v úterý vydalo prohlášení, že zpráva je nepřesná. “Příprava oficiálních makroekonomických prognóz nespadá do kompetence ministerstva financí,” uvedla a dodala, že “očekává, že opatření přijatá vládou a ruskou centrální bankou umožní do značné míry zmírnit negativní důsledky sankcí a zajistit stabilní vývoj ekonomiky.”

Pokles o 12 % by ekonomiku srovnal s turbulencemi na počátku 90. let po konci sovětské éry.

Podle Natalie Lavrovové, hlavní ekonomky BCS Financial Group v Moskvě, mají rozhodující vliv ropné embargo, odklon Evropské unie (EU) od dovozu ruského plynu a rostoucí počet zahraničních společností, které Rusko opouštějí. To vše se bude do roku 2023 postupně rozšiřovat a přinášet stále více negativních jevů.

Bez těchto faktorů a pouze na základě současných sankcí se předpokládá, že ruský HDP v roce 2022 klesne o 10,8 % a v roce 2023 přibližně o 5 %.

Ruská centrální banka 29. dubna uvedla, že v letošním roce očekává pokles ekonomiky o 8 až 10 %. Mezinárodní měnový fond předpovídá pokles ruského HDP o 8,5 %, zatímco analytici v průzkumu agentury Bloomberg očekávají v průměru pokles o 10,3 %.

Pokud by se prognóza ruského ministerstva financí ukázala jako správná, zničilo by to zhruba desetiletý hospodářský růst.

Nejistota ohledně tohoto výhledu je však vysoká, protože válka na Ukrajině pokračuje a USA, EU a její spojenci diskutují o dalších sankcích.

zdroj: topky.sk

Přejít nahoru