První český dobrovolník Tomáš zemřel na Ukrajině! Reportéři našli jeho rozstřílené auto

Simonova manželka se na server obrátila poté, co zveřejnil zprávu o bojích u města Makariv. Právě sem se měl Tomáš přestěhovat. V březnu reportéři zažili střelbu na místě, kde operovaly ruské jednotky. “Od 2.3. 13.20 min. je jeho mobilní telefon nedostupný, do cz nedorazil a je nezvěstný,” napsala Simona.

Reportéři ženě odpověděli, že o něm nemají žádné informace a s Čechem se nesetkali. Vzhledem k bojům a škodám, které viděli, si však nemyslí, že by byl naživu.

Po měsíci se na místo vrátili a vyfotili mimo jiné rozstřílená auta. Jeden z nich měl českou poznávací značku. Při bližším ohledání zjistili, že se jedná o červený sedan, na který se Simona ptala. Fotografie byla pořízena jen několik metrů od místa, kde Rusové předtím stříleli na novináře. Auto bylo zcela zničené a rozstřílené.

Když se k němu druhý den vrátili, byl pryč, ale teniska, kterou měl podle Simony Tomáš na sobě, ležela na silnici. Následně našli auto na místě, kam úřady vrak odtáhly. “Díry po kulkách prošly čelním sklem, bočními dveřmi a opěrkou hlavy řidiče. Když jsme auto prohledali, zjistili jsme, že v něm zůstalo také hodně krve. Šance Tomáše na přežití byly minimální. V samotném autě zůstal jen technický průkaz, obrázek Panny Marie a téměř nic jiného,” uvádí Voxpot.

Policie v Makariwě neměla o těle žádné informace, ale stále probíhala prohlídka hrobů, do kterých Rusové pohřbívali civilisty. V nedalekém Motižinu se stále nacházejí nové civilní oběti. “Jsme si vědomi těchto informací a aktivně prošetřujeme podrobnosti. V tuto chvíli nemůžeme informaci ani potvrdit, ani vyvrátit,” uvedla mluvčí českého ministerstva zahraničí Lenda Do.

Simona říká, že Tomáš jel na Ukrajinu, protože chtěl pomoci. “Byl to velmi rodinně založený člověk, když slyšel, co se tam děje lidem a jejich dětem, nemohl to vydržet,” popsala. Její manžel se živil jako řidič kamionu a autobusu a chtěl odvážet lidi. Rodina mu cestu rozmlouvala, ale on přesto odjel – se dvěma telefony kvůli baterii.

“Prvních pár dní vozil lidi ze Lvova k hranicím, ale pak to zřejmě nevydržel a zamířil do Kyjeva, ale nepřiznal se nám a řekl, že jede jen do Žytomyru,” pokračovala Simona. Jejich dcera dodává, že Tomáš měl vždy velké city. “Když viděl bezdomovce, hned ho napadlo, že by mu měl alespoň uvařit něco k jídlu,” řekla.

Že je Tomáš dál, než tvrdil, zjistila Simona díky spárování svého telefonu s tabletem. Podle toho měl být naposledy ve městě Byšiv. Naposledy telefonoval do České republiky 2. března krátce po poledni, kdy oznámil, že se za několik dní vrátí do práce. Jak poznamenávají reportéři Voxpotu, v místě, kde Tomáš zmizel, se o hodinu a půl později střílelo.

zdroj

Přejít nahoru