Český ministr vnitra slíbil, že se vypořádá s podvodníky s dávkami pro uprchlíky

Systém pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v České republice se pravděpodobně změní, ministerstvo vnitra chce zpřísnit pasové kontroly pro lidi přicházející z Ukrajiny nebo změnit formu dávek.

Tyto kroky reagují na problémy spojené s migrací Romů z Ukrajiny. Někteří provozují v schengenském prostoru tzv. sociální turistiku nebo mají ukrajinské a maďarské pasy, což je otázka, kterou ministr vnitra Vít Rakušan hodlá projednat se svými maďarskými a ukrajinskými protějšky.

Od začátku války na Ukrajině přišlo do České republiky více než 300 000 uprchlíků. Rakušan zdůraznil, že nepoctivost se týká jen naprostého minima z nich a je jen ve stovkách jedinců.

“Drtivá většina lidí, kteří přišli do Česka, prostě potřebovala pomoc, protože na jejich domy padaly bomby. Je mi trochu líto, že systém úspěšné pomoci, který Česká republika ukázala, akcentuje těch pár nepoctivých lidí, ale proto je potřeba proti nim intenzivně zakročit,” dodal.

Ministr chce podniknout kroky, zejména proti ukrajinským Romům, kteří žijí v Maďarsku, ale cestují do České republiky a dalších zemí EU za sociálními dávkami. Rakušan proto požádá například ukrajinskou policii, aby podnikla kroky proti organizovanému zločinu v Zakarpatské oblasti, kde není válka, ale místní obyvatelé cestují do zahraničí za výhodami.

“Snažíme se zmapovat situaci na Ukrajině. Mohli bychom také zkontrolovat pasy, abychom zjistili, zda obsahují razítko, které označuje, že osoba překročila ukrajinskou hranici. To se samozřejmě bude týkat všech lidí přicházejících z Ukrajiny do České republiky. Neuděláme zde výjimku,” uvedl a dodal, že zpřísnění pasových kontrol by mělo začít příští týden.

“Budu také mluvit s maďarským ministrem, abych zajistil, že kontroly těch, kteří přijdou a mají maďarský pas, nebudou formální, ale budou čestné a co nejrychlejší. Pokud je maďarská kontrola pomalá, lidé se shromažďují na stanicích a dlouho čekají,” řekl český ministr.

Připustil, že pokud by se uskutečnila pouze formální kontrola, správný výsledek by se často nenašel.

Přejít nahoru