Bělorusko hrozí útokem na Polsko: “Pošleme rakety na vaše vojenské základny a infrastrukturu! Blíží se 3. světová válka?

“V případě konfliktu se Polsko a jeho vojenská infrastruktura, zejména systémy velení a řízení, místa stálého rozmístění ozbrojených sil, arzenály a vojenské základny, stejně jako klíčové objekty jeho hospodářství a dopravní infrastruktura, stanou hlavním cílem úderu,” pohrozil Kosygin.

“Západ musí jasně pochopit, že naše reakce na jakékoli ozbrojené provokace bude jednoznačně adekvátní a tvrdá,” dodal.

Podle něj existují “pokusy jednotlivých polských politiků o navrácení tzv. polských zemí, což jsou západní oblasti Ukrajiny a Běloruska”.

Kosygin to nijak nedoložil, ale možná narážel na to, že někteří okrajoví polští politici se na sebe snažili upozornit tvrzením, že by měla vzniknout polsko-ukrajinská federace, což u některých Ukrajinců vyvolalo obavy, že by ztratili nezávislost.

Podle Kosygina je to stejně jako vojenská cvičení “příprava na vedení vojenských operací směrem na východ”.

Kosygin zároveň varoval před agresivní politikou USA. “Území Polska, stejně jako pobaltské země, se mění v polygon, na kterém Spojené státy plánují rozpoutat další krvavý konflikt v Evropě proti Ruské federaci a jejím spojencům,” řekl, aniž by pro to uvedl nějaké důkazy. Navíc současnou válku na území Ukrajiny nezačaly Spojené státy, ale Rusko, které napadlo sousední stát.

Kosygin pohrozil Polsku jen několik dní poté, co Rusko slíbilo dodat Bělorusku do několika měsíců balistické rakety krátkého doletu Iskander-M, které mohou nést i jaderné zbraně. Mají nahradit stárnoucí rakety Scud.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko při rozhovorech s prezidentem Vladimirem Putinem na konci června požádal ruského vůdce, aby zemi poskytl zbraně představující symetrickou odpověď na přelety západních letadel schopných nést jaderné zbraně kolem běloruských hranic. Požádal o zbraně, které mohou nést jaderné nálože.

zdroj

Přejít nahoru