Co se děje?! “Okamžitě opusťte Ukrajinu!” vyzývá americké velvyslanectví, aby svým občanům

“Bezpečnostní situace na celé Ukrajině je nepředvídatelná kvůli pokračujícím vojenským útokům Ruska a aktivním bojům, které v zemi probíhají,” uvedlo velvyslanectví USA ve svém prohlášení.

Američané by proto měli okamžitě odjet a vyhýbat se “velkým shromážděním a organizovaným akcím, protože mohou sloužit jako cíle ruských vojenských útoků kdekoli na Ukrajině, včetně jejích západních oblastí”.

Velvyslanectví ve svém prohlášení zároveň poskytuje svým občanům jakýsi “návod”, jak postupovat, pokud uslyší výbuch. Mají se okamžitě ukrýt, zní první pravidlo.

“Pokud se nacházíte v domě nebo budově, jděte do nejnižšího patra stavby s nejmenším počtem vnějších stěn, oken a otvorů. Zavřete všechny dveře a posaďte se k vnitřní stěně, dále od oken nebo otvorů.”

Pokud jsou lidé venku a nemají šanci najít úkryt, mají si “lehnout a přikrýt si hlavu rukama”. “Uvědomte si, že i v případě zachycení rakety nebo dronu hrozí riziko pádu trosek,” uvádí se v prohlášení. Po útoku se Američané mají držet dál od trosek a sledovat hlavní zpravodajské kanály, kde se dozvědí oficiální pokyny.

“Bezpečnostní situace na celé Ukrajině je velmi nestabilní a podmínky se mohou bez varování zhoršit. Občané USA by měli zůstat ostražití a podniknout příslušné kroky ke zvýšení svého bezpečnostního povědomí,” uvádí se v prohlášení.

Velvyslanectví USA vyzývá své občany, aby si připravili záložní plán pro případ nouze a nespoléhali se na pomoc americké vlády. Lidé by si měli především udržovat své cestovní doklady v pořádku, ujistit se, že jsou platné, a mít je vždy po ruce. Měli by také pečlivě sledovat webové stránky ministerstva zahraničí USA, kde jsou k dispozici nejnovější doporučení.

Velvyslanectví USA na Ukrajině vydalo nejnovější doporučení v souvislosti s ruským raketovým útokem na město Vinnycja, které je vzdáleno několik set kilometrů od bojů na východě země.

zdroj

Přejít nahoru