Běloruské stráže pomáhají migrantům s žebříky a nůžkami na dráty

Běloruská pohraniční stráž se podle polských úřadů nadále pokouší usnadnit migrantům z Blízkého východu přes hranici s Polskem tím, že jim poskytne nůžky na dráty a žebříky.

Anna Michalska, mluvčí polského pohraničního úřadu, řekla polské tiskové agentuře (PAP), že existují záběry, které ukazují, jak se migranti dostávají přes oplocení a na polské území. Potvrdila, že se jedná hlavně o mladé muže. Píše portál RMX.

Podle polského pohraničního orgánu jsou migranti bez dokladů, kteří se pokoušejí přejít do Polska, plně vybaveni běloruskými strážemi. Rukavice, žebříky a řezačky drátu byly k dispozici. “Ilegální migrace je běloruskou stranou dobře organizována,” řekl poručík Michalska.

Řekla polskému zpravodajskému kanálu, že běloruské úřady si všimly, že budovaná zeď je účinnou formou hraniční kontroly, ale stále může být protlačena, a dodala, že i když je fyzická bariéra užitečná, je třeba ji opevnit příslušnou elektronikou, kamerami a senzory.

Stavba zdi na 187 kilometrů dlouhé polsko-běloruské hranici se blíží dokončení. Nyní z něj zbývá dokončit jen dva kilometry a odhaduje se, že bude dokončen 23. července.

5 metrů vysoká zeď má být doplněna elektronickou bariérou pokrývající 202 kilometrů. Očekává se, že tato bariéra bude připravena do poloviny září a bude zahrnovat vypínací kabel a vizuální detekční systém s kamerami, včetně infračervených zařízení.

Přejít nahoru