Ukrajinci už útočí jen 20 km od Moskvy?! Podívejte se, jak zapálili základnu Rusů. Putin bude šalet!

Požár údajně vznikl ve městě Dolgoprudnyj, asi 20 kilometrů severně od centra Moskvy, na základně 4. divize protivzdušné obrany. Podle všeho nedošlo k žádným obětem, ale video, které koluje na sociální síti Twitter, ukazuje požár obrovského rozsahu. Právě to vyvolává u mnoha Rusů obavy, že nešlo o nehodu, ale o další ukrajinskou sabotáž.

Pokud by se toto podezření potvrdilo, nešlo by o první ukrajinskou diverzní operaci na nepřátelském území. Rusko již dříve označilo zřícení železničního mostu v Kurské oblasti za ukrajinskou sabotáž. Přímý útok ukrajinské armády pak ruské ministerstvo obrany připustilo v případě hořících ropných skladů v pohraničním městě Belgorod.

Ukrajinská strana do pátečního večera informace o svém zapojení do této akce nepotvrdila. Na tom ale není nic divného, Kyjev původně popíral svůj podíl na úterních mohutných explozích na ruské letecké základně Novofederikovo u města Saki na okupovaném Krymu.

Ruské ministerstvo obrany původně tvrdilo, že munice na letišti explodovala bez jakéhokoli jiného přispívajícího faktoru a nikdo prý nebyl zraněn ani zabit. Později však místní úřady informovaly o jednom mrtvém a sedmi zraněných civilistech. Tento počet byl následně aktualizován na devět.

Z taktického hlediska však připuštění útoků a sabotáží na ruském území nemusí být pro Ukrajinu výhodné. Americký prezident Joe Biden například v květnu prohlásil, že Spojené státy navzdory opakovaným žádostem nedodají Ukrajině raketomety, protože nechtějí, aby Kyjev útočil na ruské území.

Přejít nahoru