Geolog varuje, že erupce Yellowstonského vulkánu „zničí většinu Spojených států“ + VIDEO

V komentářích publikovaných polským portálem Tech WP, doktor Jerzy Zaba uvedl, že erupce způsobí ve světě drastický pokles teploty díky kyselině sýrové, která odráží sluneční světlo, což by učinilo pěstování potravin téměř nemožným.

„Předpokládá se, že kdyby došlo k erupci podobné před 640 000 lety, zničila by většinu Spojených států,“ uvedl Zaba.

„Odhozené materiály by pokrývaly vše ve vrstvě 1 metru v okruhu 500 km. Kvůli emisi velkého množství prachu, plynů a oxidu siřičitého do atmosféry by došlo k dočasnému ochlazení klimatu,“ dodal.

„Oxid siřičitý by vytvořil tenký závoj kyseliny sírové kolem planety odrážející sluneční světlo. To by přetrvávalo mnoho let. Odhaduje se, že kvůli změně klimatu by asi pět miliard lidí vyhladovělo k smrti. Scénář takové exploze lze vidět v dokumentárním filmu „Superwulkan – disaster scenário“. Jedná se samozřejmě o katastrofální film, ale je v něm spousta vědecké pravdy,“ uzavřel geolog.

Erupce Yellowstonského vulkánu by v našem životě jistě dala do perspektivy poměrně bezvýznamné politické žvanění, o které se většina lidí hašteří.

Ruský geopolitický analytik Konstantin Sivkov dříve uvedl, že odpálení Yellowstonu za pomocí jaderné bomby by vyvolalo erupci supervulkánu, která by zničila Spojené státy, ale jeho tvrzení bylo zpochybněno odborníky.

V roce 2013 bylo zjištěno, že magma pod Yellowstonem je dva a půl krát větší, než se původně předpokládalo, což dává Yellowstonského vulkánu potenciál způsobit erupci 2000 krát silnější, než Mount St. Helens. Někteří odborníci tvrdí, že erupce vulkánu je již teď opožděná.

(zdroj: svobodnenoviny.eu, foto: Z videa)

Přejít nahoru