Gazprom vyplatí obrovské peníze. Putinova pokladna získá velkou podporu

Gazprom se v úterý (30. srpna) rozhodl vyplatit dočasnou dividendu ze svého rekordního čistého zisku za první pololetí (v ročním vyjádření více než 41 miliard eur). Kovanda píše, že se tak stalo poprvé v jeho historii. Akcie společnosti díky tomu vzrostly o 35 %.

“Růst akcií Gazpromu táhnou vzhůru ruské akcie na moskevské burze. Hlavní index burzy, MOEX, dnes přidává více než pět procent,” říká Kovanda. Dále vysvětluje, že průběžná dividenda je výplata dividendy převedená prostřednictvím valné hromady společnosti a zveřejněná v konečné účetní závěrce. Plynárenský gigant standardně vyplácí dividendy ročně nebo pololetně. “Vyplacení mimořádné dočasné dividendy svědčí o finanční síle společnosti,” uvedl Kovanda.

Představenstvo společnosti Gazprom v úterý navrhlo dočasnou dividendu ve výši 51,03 rublu na akcii. Akcionáři budou o návrhu hlasovat na mimořádné valné hromadě.

Gazprom v loňském roce nevyplatil dividendu. Podle analytika však v posledních měsících těží z extrémně vysokých cen plynu v Evropské unii. Poznamenal, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu se jejich počet zhruba ztrojnásobil. Gazprom kvůli západním sankcím vyváží méně plynu, ale jeho příjmy a zisky rekordně rostou právě kvůli zvýšení cen.

Pokud bude dividenda vyplacena, získá Kreml jako většinový vlastník téměř 10 miliard eur.

“Obrovská ziskovost plynárenské společnosti usnadňuje Kremlu využívání dodávek plynu do Evropy nebo jejich škrcení a používání jako politické zbraně,” řekl Kovanda.

Od středečního rána byl tok plynu plynovodem Nord Stream 1 opět zcela přerušen. Podle Německa se jedná o politicky motivovanou akci. Podle Kremlu je přerušení a případné omezení dodávek čistě důsledkem sankcí. Očekává se, že probíhající odstávka plynovodu potrvá tři dny. Berlín se však již vyjádřil v tom smyslu, že očekává, že Gazprom neobnoví dodávky po avizovaných třech dnech, a to ani v omezeném rozsahu 20 % kapacity plynovodu. Doposud dodávala plyn tímto tempem od poloviny června, popisuje analytik.

zdroj: pravda.sk

Přejít nahoru