Ursula von der Leyenová vyhrožuje Italům, že pokud se Bruselu nebudou líbit výsledky voleb, mohou na to doplatit jako Maďaři nebo Poláci

Na konferenci na Princetonské univerzitě Ursula von der Leyenová zdůraznila, že EU je připravena reagovat, pokud se situace v Itálii, Maďarsku a Polsku bude nadále zhoršovat, a naznačila, že by EU mohla těmto zemím snížit finanční příspěvky.

“Co je to, hrozba? Hanebná arogance? Respektujte hlas svobodného, demokratického a suverénního italského lidu,” napsal Salvini. Důrazně také vyzval šéfku EK, aby upustila od svých záměrů zasahovat do vnitřních záležitostí Itálie.

Italský politik označil způsoby Ursuly von der Leyenové za “institucionální šikanu” a dodal, že pokud někdo v Bruselu uvažuje o snížení finančních prostředků pro Itálii jen proto, že by Liga mohla vyhrát volby, měl by se zamyslet nad tím, o čem je Evropa.

Marco Zanni a Marco Campomenosi, poslanci Evropského parlamentu za Ligu, rovněž požádali Evropskou komisi o písemné vysvětlení výroků Ursuly von der Leyenové. Poslanci požádali šéfku EK, aby vysvětlila, co míní “nepříznivým vývojem” a na základě čeho dospěla k takovému předběžnému hodnocení. Vyzvali také paní von der Leyenovou, aby odpověděla na otázku, zda si byla vědoma, že svým prohlášením poškozuje instituci, kterou zastupuje.

Předseda Ligy, která má jako součást středopravicové koalice šanci vyhrát volby 25. září, se netají požadavkem, aby Evropská unie uhradila Italům náklady způsobené zavedením protiruských sankcí. Matteo Salvini zároveň otevřeně tvrdí, že sankce jsou neúčinné a ve skutečnosti pomáhají ruské ekonomice.

zdroj

Přejít nahoru