Fico

Fico zveřejnil šokující informace o Hegerovi, který prý profitoval z korupce. Heger se brání (VIDEO)

Slyšíte to ticho v médiích? Robert Fico (Smer-SD) se během Suchobovy výpovědi ptá. Ve videu na Facebooku Fico označil udavače jako Makóa, Sklenka a Suchoba za křiváky.

“Jeden z nejznámějších udavačů, Michal Suchoba, tvrdí, že ho vyhodil současný prezident Finanční správy Žežulka a že část výparů měla jít na vrub tehdejšího ministra financí E. Beneše. Heger. Slyšíte, jak média mlčí? Představ si, že by mě někdo takhle obvinil, že jsem práskač!”, rozhořčuje se Fico.

“Teprve v pátek jsme odsoudili prokurátora UŠP Repu za vydírání a vyhrožování policistovi Kučerkovi a lhaní veřejnosti,” říká Robert Fico a dodává, že většina médií mlčí. Kdyby začali o věcech mluvit, přiznali by podle něj vlastní odpovědnost – zakryli by to, co se dosud dělo.

“Jeden z nejznámějších whistleblowerů, Michal Suchoba, tvrdí, že ho vyhodil současný prezident Finanční správy Žežulka a že část výparů měla jít na vrub tehdejšího ministra financí E. Beneše. Heger,” vysvětluje celou situaci Robert Fico ve videu.

Prohlášení Hegera a Žežulky
“Odmítám a považuji za absurdní jakákoli obvinění, že jsem se jako ministr financí podílel na páchání trestné činnosti. Byla to naše vláda, která zahájila proces očisty a transparentního fungování finanční správy,” reagoval pro TASR Heger. Zdůraznil, že nový předseda FS byl vybrán v transparentním výběrovém řízení a má skutečné výsledky.
Dále zdůraznil, že Michala S. osobně nezná. “Já jsem se s ním nikdy nesetkal, natož abych s ním jednal. Zároveň jsem jako ministr financí nevykonával žádnou činnost ve vztahu k uvedené ani jiné společnosti,” poznamenal s tím, že policie, státní zastupitelství a soudy mají jeho plnou důvěru, a proto jim v případě potřeby poskytne pomoc.

Žežulka popřel, že by někoho z Allexisu požádal o úplatek. “Neučinil jsem tak přímo ani prostřednictvím jiné osoby. Dne 15. září jsem se o obsahu anonymního blogu dozvěděl a jako příslušník FS jsem okamžitě podal podnět na sekci inspekce a vnitřní kontroly, aby výše uvedené podezření prověřila,” řekl TASR s tím, že zároveň požádal své kolegy, aby okamžitě začali spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení. Zároveň podal trestní oznámení na autora blogu pro podezření z trestného činu pomluvy.
Poukázal na to, že problémy s úhradou dodavatelských faktur vznikly několik měsíců před jeho nástupem do funkce prezidenta finanční správy. “V roce 2020 došlo v období od května do listopadu ke zpoždění platby ve výši 1,2 milionu eur, a to z několika důvodů, konkrétně z důvodu nedostatečného finančního krytí pro rok 2020, ztráty bezpečnostní prověrky dodavatele a také z důvodu pochybného způsobu doručování faktur, který neodpovídal běžným obchodním zvyklostem,” dodal.

Uvedl, že v současné době probíhá soudní spor mezi FS a dodavatelem o úroky z prodlení, přičemž jedním z argumentů FS jako žalované strany je způsob doručování faktur a jejich obsah. “Závazky byly FS uhrazeny v listopadu 2020 a prosinci 2020,” uvedl s tím, že FS v současné době plní všechny své závazky vůči dodavateli, kterému platí 108 200 eur měsíčně za provoz jednotného pokladního systému.

Uvedl, že daňová správa již vypověděla tři ze čtyř smluv se společností Allexis. “V současné době má společnost Allexis s FS platnou smlouvu o dodávkách pouze na provoz systému e-kasa, zatímco FS jedná o možnosti vypořádání vlastnických práv, aby mohla FS v budoucnu soutěžit vývoj a údržbu systémů v rámci transparentní veřejné zakázky,” dodal.

Přejít nahoru