Dánská levicová vláda začne posílat žadatele o azyl do Rwandy po průlomové dohodě

Namísto toho, aby migranti čekali v Dánsku na vyřízení své žádosti o azyl, levicová vláda země je nyní začne deportovat do Rwandy poté, co africká země souhlasila s jejich přijetím v bilaterální dohodě.

Plán, který byl dlouho cílem dánských pravicových stran, trval více než rok vyjednávání, ale politický cíl je nyní blíže než kdy jindy k realizaci. Dohoda se nevztahuje pouze na rwandské migranty – místo toho by všichni žadatelé o azyl byli nuceni čekat v Africe, dokud nebude jejich azylové řízení dokončeno. Skutečnost, že plán realizuje levicová vláda, poukazuje na podivné okolnosti v Dánsku, za nichž levice přijala mnoho protiimigračních politik pravice.

V červnu 2021 dánská sociálně demokratická vláda schválila zákon, který povoluje outsourcing přijímání – nebo uvěznění – migrantů ve třetí zemi za dobu potřebnou k posouzení jejich azylu. Dánsko se však také muselo spolehnout na to, že třetí země migranty skutečně přijmou.

Dánsko diskutovalo s několika africkými národy, které vynakládaly miliony eur na rozvojovou pomoc, ale zatím je Rwanda jediným národem, který souhlasil, přičemž království oznámilo prohlášení o bilaterální spolupráci “předpokládající vytvoření programu, kterým žadatelé o azyl […] mohli by být převezeni [tam] za účelem prostudování jejich spisu, stejně jako možnost usadit se ve Rwandě.” Africká země má nicméně více než 127 000 uprchlíků již na své půdě, podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Dánská premiérka Mette Frederiksenová se proslavila svým tlakem na snížení imigrace a deportaci zločinců z řad migrantů. Píše portál RMX.

“Každý pátý mladý muž nezápadního původu narozený v roce 1997 porušil zákon před dovršením 21 let. Není to každý. Existuje však příliš mnoho mladých mužů, kteří berou svobodu ostatním, kradou budoucnost dětí, zastrašují vězeňské stráže – a zanechávají za sebou dlouhou stopu nejistoty,” řekl dánský premiér.

“Děje se to už příliš mnoho let. Dívky, kterým se říká hanlivá jména, protože jsou dánské. Nebo dívky, které jsou vystaveny sociální kontrole, protože se staly příliš dánskými. Vozík s klobásami v Brønshøji, který je napaden petardami, protože prodává vepřové maso,” řekla.

Přejít nahoru