Hejtman Vondrák pro Impuls: “K ostravskému torpédu se nesmíme vrátit!”

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák má obavy z topení „ostravským torpédem“. Jde o PET lahev, která je naplněná pilinami a vyjetým olejem. Vondrák doufá, že lidé vlivem drahoty a nedostatku plynu nebo elektřiny nebudou topit vším možným. Hejtman ve vysílání Rádia Impuls řekl, že v nových moderních kotlech už to ani není možné. „Ale ti, kteří ještě mají ty kotle nevyměněné, toho starého typu, tam to samozřejmě vyloučit nelze. Já pevně doufám, že se tak nestane. Já si myslím, že je tady pořád k dispozici klasické uhlí, které není tak škodlivé, jako takovéto torpéda.“

 

Moravskoslezský kraj chce prodloužením těžby uhlí překlenout současnou energetickou krizi. Podle hejtmana tento návrh nejde proti evropským klimatickým cílům, ke kterým se Česko také zavázalo. Vondrák tvrdí, že hlavním znečišťovatelem ovzduší totiž nejsou teplárny, ale lokální topeniště. „Je třeba si říct, že my, kteří využíváme kotle, musíme dodržovat pravidla, která jsou daná. Podle mě to pak nebude mít nějaký zásadní vliv na životní prostřední,“ je přesvědčený hejtman Moravskoslezského kraje.

 

Podle Vondráka je v regionu závislých na uhlí asi 74 procent tepláren. Hejtman tvrdí, že OKD má možnost vytěžit ještě asi 6 milionů tun uhlí. Mohlo by podle něho jít o zásobu až na tři roky.

Přejít nahoru