Putinova děsivá jaderná hrozba Ukrajině “není blaf” – USA vysílají hororové varování

Stalo se tak poté, co sám ruský prezident varoval, že jeho vlastní jaderné hrozby ve skutečnosti nejsou jen blafováním. Putin minulý týden řekl: “V případě ohrožení územní celistvosti naší země … určitě využijeme všechny zbraňové systémy, které máme k dispozici. “To není blafování.”

Austin nebyl jediný, kdo zřejmě věřil, že Putin tentokrát skutečně říká pravdu. Fiona Hillová, členka Personálu Národní bezpečnostní rady za prezidenta Trumpa, řekla Los Angeles News: “Není to blafování. Na bojišti prohrává, takže se snaží zastrašit Ukrajinu a Západ, aby se vzdaly.”

Stalo se tak poté, co sám Putin připustil, že ruská invaze do jeho sousední země nemusí probíhat tak dobře, jak by mohl doufat. Ruský prezident připustil, že během jeho mobilizace došlo k “chybám”.

Řekl: “V průběhu této mobilizace vyvstává mnoho otázek a je nutné napravit všechny chyby a napravit je, aby se nestaly.”

Stalo se tak poté, co byli ruští vojáci nuceni stáhnout se z Lymanu jen několik dní poté, co Kreml oznámil, že město anektuje v ponižujícím zvratu událostí pro Moskvu. Východní město v Doněcké provincii má 20 000 obyvatel a je součástí jednoho ze čtyř regionů, které Rusko prohlásilo za anektované.

Ale jen několik hodin poté, co ukrajinské ministerstvo obrany varovalo, že jeho síly vstupují do města, ruské ministerstvo obrany uvedlo, že reagovalo stažením svých vojáků z Lymanu, aby se vyhnulo situaci, kdy jsou jeho síly uvězněny.

Ministerstvo uvedlo v prohlášení zveřejněném na Telegramu: “Kvůli riziku obklíčení byly spojenecké síly staženy” z oblasti a poslány na “výhodnější” místa.

Hamish de Bretton Gordon, jaderný expert a spolupracovník z Cambridgeské univerzity, řekl pro Express.co.uk, že čím více Putinovy jednotky bojují na bojišti, tím “blíže se dostáváme” k jadernému útoku.

Řekl: “Myslím, že Putin se drží za nehty a řekne cokoliv, aby ospravedlnil cokoliv, co udělá, aby odvrátil porážku na Ukrajině. Přidejte to k nucené anexi 4 regionů a blížíme se k tomu, kdy/kde si Putin myslí, že může použít jaderné zbraně.”

A pokud by se Putin rozhodl vypustit jadernou hlavici, má na výběr z děsivého arzenálu. To zahrnuje šest “super-zbraní”, jako je mezikontinentální balistická raketa Sarmat (ICBM), kterou Západ přezdívá Satan 2.

Rusko odpálilo raketu o rychlosti 16 000 mil za hodinu při raketovém testu v dubnu, ale USA v té době incident bagatelizovaly jako hrozbu.

Mluvčí John Kirby na tiskové konferenci řekl, že “testování je rutinní a nebylo to překvapení”, dodal, že USA “nepovažují test za hrozbu pro Spojené státy nebo jejich spojence”.

Přejít nahoru