Rusko

Rusové by raději čelili porážce, než aby použili jaderné zbraně, říká bezpečnostní expert

V rozhovoru pro Echo24 akademik Univerzity Karlovy hovořil o silném odporu ruské veřejnosti vůči použití jaderných zbraní a řekl, že není důvod se domnívat, že údajný “jaderný vlak” přepravoval jaderné zbraně, a trval na tom, že celá konstrukce tohoto mediálně přátelského příběhu byla od počátku založena na velmi pochybných základech.

Smetana také hovořil o nedávném nasazení jaderné ponorky Belgorod. “Jaderné ponorky a jejich vynoření jsou jistě něčím, co Spojené státy a spojenci NATO obecně velmi pozorně sledují; je to potenciálně důležitý ukazatel.

“Stále bych však byl opatrný při vyvozování velkých závěrů. To samo o sobě pravděpodobně nenaznačuje žádnou významnou změnu v odhodlání Ruska použít jaderné zbraně na Ukrajině,” řekl Smetana.

“Jaderné zbraně na ponorkách jsou primárně určeny pro odvetný jaderný úder, zejména jaderné torpédo Poseidon, které je dnes v této souvislosti často zmiňováno. Rusko však může například použít ponorku pro demonstrační test tohoto nového systému – ale v takovém případě to bude nepochybně bez jaderné hlavice,” dodal.

V odpovědi na otázku, jak ruská společnost pohlíží na možné použití jaderných zbraní, Smetana poznamenal, že veřejné mínění není jediným nebo nejdůležitějším ukazatelem toho, zda by Vladimir Putin použil jaderné zbraně:

“V samotném výzkumu jsme dospěli k závěru, který se může zdát paradoxní. Rusové mají rádi své jaderné zbraně jako symbol ruské velikosti. Jsou na ně hrdí a vidí je jako důležitý aspekt Ruska jako světové mocnosti. Použití jaderných zbraní však vnímají velmi kriticky. Tato averze je v našem výzkumu velmi vysoká. Pracovali jsme s různými experimentálními scénáři, ve kterých jsou pro většinu Rusů jaderné zbraně možností, které by se chtěli vyhnout. Většina Rusů by dokonce raději byla v situaci, kdy Rusku hrozí vojenská porážka v regionálním konfliktu, než aby použila jaderné zbraně.”

Přejít nahoru