Česko je ztraceno

Po dvou letech teroru ANO a po roce vlády ultrapravicové SPOLU lidé navolili do zastupitelstev a do Senátu další mocipány, fašisty a osoby napojené na organizovaný zločin. Nikterak je v tom neodradily korupční kauzy, miliardy vyhozené oknem, hrozby bídy, nedostatku základních surovin, které zapříčinili vládnoucí politici, a vidina války jim zřejmě vyhovuje, když podpořili strany, které ji mají v programu. Nad výsledky voleb se raduje premiér Fiala, nevím však, nad čím se radují voliči. Jejich motivacím nerozumím a obávám se, že pouze zafungovala pouliční reklama a mediální propagace a také určitá lenost myšlení a nezájem o dění.

Pozoruhodné je, že voliči nemají žádný zájem o sociální politiku. Levicové strany jsou již delší dobu v naprostém úpadku. Znamená to, že se lidé mají natolik dobře? Možná to je důvod, proč se vláda neobává zdražování a jeho společenských dopadů, když ví, že lidé mají ještě hodně majetků. A pokud nemají, proč volili stranu pro horních 200 000? Pokud se občané cítí finančně jistí, stát takový určitě není. Stamiliardy vynakládané na nesmyslné účely nepocházejí ze zásob nebo přebytků, ale jsou na dluh, který se vymyká kontrole a zatíží příští generaci, pokud nedojde dřív kvůli nezodpovědnému utrácení k bankrotu.
Na pomyslném vysvědčení, které tyto volby představovaly, dostala vláda jedničku, zároveň část voličů volá po návratu ANO a “starých dobrých časů lockdownů”, přičemž ani u jednoho netuším proč. Nechali se lidé nachytat na starou taktiku, kdy jedna strana zakládá svůj program na tom, aby nezvítězila druhá, a druhá dělá totéž, a zvítězí obě, a po volbách si podají ruce? Asi ano.

Pokud jsou v Parlamentu poslanci a senátoři zastupující protičeské zájmy, ve Vládě osoby spjaté s organizovaným zločinem, v zastupitelstvech měst lidé spjatí s těmi předešlými, co ještě zbývá? Můžeme cítit určitou útěchu v tom, že máme ještě celkem nezávislé soudy. Co když ale bude vyvíjen tlak i na ně, aby nebránily nezákonnému jednání vlády, nebo do nich budou dosazeni jiní, poslušnější lidé? Pak už zbývá jen osoba prezidenta, který by mohl věci usměrnit a dát jim správný řád.

Jak ale myslíte, že dopadnou volby v lednu s voliči, kteří jednomyslně podpořili válečné štvaní, cenzuru, omezování energií a nijak jim nevadí propaganda ať už pandemií nebo nenávisti vůči jiným státům nebo skupinám osob. Budou hlasovat pro bojovníky za mír a lidská práva, anebo pro někoho, kdo je již připraven je o jejich občanská práva připravit?
Pokud chápeme volby jako zkoušku vyspělosti a vůli k přežití, tak, obávám se, náš národ na celé čáře selhal. Může ho čekat něco jiného, než osud zaostalé země, nebo kolonie v lepším případě, v horším případě kusu spálené země? Která inteligentní země, malá, s deseti miliony obyvatel si pořídí útočné letouny schopné nést jaderné hlavice a bude dráždit tisíckrát silnější atomovou velmoc? Která např. asijská země by zakázala vlastním obyvatelům si doma topit? Takové hloupé myšlence by se jen hlasitě zasmály.

Pokud lednové prezidentské volby dopadnou špatně a nový prezident se bude chovat jako diktátor nebo správce protektorátu a bude jen plnit plány globální vlády, budeme vědět, že je zle a že z Česka již nic nezbylo, a asi už nezbývá nic, co zachránit.

Obávám se také, že čekat na nějaké příští volby, nebo doufat v předčasné, je marné. Už jen pro to, že výsledek by byl stejný, a také pro to, že události se vyvíjejí rychle, v řádu týdnů a měsíců.

Snad alespoň v nejhorších časech se lidé sjednotí k lidovému odporu podle ústavního pořádku, nedokáži si však představit, jak a s jakým výsledkem a průběhem. Taková situace tu již dlouho nebyla a není mnoho takových, kteří mají nějaké zkušenosti a vědí, co v kritických chvílích dělat.

Co byste dělali vy? Jaký je váš názor?

Autor: Ladislav Zelinka

Přejít nahoru