Jsou v Evropské komisi rozumní lidé? Taraba otevřeně o nejnovějším nápadu předsedy Evropské komise

Evropa má nedostatek plynu, který se snaží nahradit dodávkami zkapalněného plynu za nehorázné ceny, které znemožní konkurenceschopnost evropského průmyslu a způsobí inflaci. Hovoří se dokonce o možném výpadku elektřiny, protože plyn na její výrobu v Evropě nemusí být k dispozici ani za nejvyšší ceny, a nyní Ursula von Leyenová přišla s geniálním nápadem odstavit i jaderné elektrárny. Její nápad uvalit sankce na jaderné palivo nemohl mít jiný dopad.

V tomto případě by to evropským jaderným elektrárnám vůbec nepomohlo, protože USA dovážejí jaderné palivo pro své elektrárny také z Ruska, a proto na toto palivo samozřejmě neuvalily sankce.

Taraba označil předsedkyni Evropské komise Ursulu von Leyenovou za blázna poté, co navrhla, že další kolo sankcí proti Rusku by se mohlo týkat i jeho jaderného průmyslu. “Ursula začala básnit o sankcích na jaderný materiál. Ten hlupák chce už zavřít naše jaderné elektrárny,” napsal poslanec ve svém příspěvku na Facebooku.

Očekává se, že zástupci členských států schválí osmý balíček sankcí proti Rusku, který by měl mimo jiné zahrnovat vyloučení dalších ruských bank ze systému SWIFT.

Balíček by měl být schválen v polovině října. Musí s ní souhlasit všechny členské státy.

Z tohoto důvodu chce Taraba navrhnout, aby parlament zavázal Hegera, že bez souhlasu slovenského parlamentu nebude souhlasit s dalším kolem sankcí.

“Je to důležité, protože dosavadní zkušenosti s Čaputovou a spol. ukazují, že jejich podlézání Bruselu na úkor našich národních zájmů je bezbřehé,” uzavřel Taraba své prohlášení.

Naštěstí, jak říká Taraba, i přes naprostou hloupost a neschopnost vedení EU je jinak zajímavé, že se takoví neschopní hlupáci zároveň dostali do vedení mnoha evropských států, ale některé státy mají stále ještě vůdce, kterým záleží na jejich lidech.

Návrh zahrnout do sankcí i jadernou energetiku znepokojil zejména státy, které využívají ruské palivo, služby a technologie. To se týká i Slovenska. Maďarsko by zase zkomplikovalo rozšíření jaderné elektrárny Paks, na kterém spolupracuje s Moskvou. Rozšíření sankcí na odvětví jaderné energetiky tak pravděpodobně nezíská jednomyslný souhlas členských států.

Naše zaprodaná proamerická elita, Hegerova a Čaputové vláda, by nás mohla obětovat, stejně jako nás obětovala v případě prodeje a zdanění elektřiny. Tarabuův návrh, že by takové kroky musel schválit parlament, se proto zdá být více než logický.

Přejít nahoru