Viktor Orbán

Švédští politici: Maďarsko a Polsko možná budou muset opustit EU

Na Polsko a Maďarsko v poslední době útočí rostoucí počet liberálních politiků v celé Evropě, protože odmítli začlenit velmi vágní koncept „právního státu jako podmínky do rozpočtu EU. Země tvrdí, že taková nedefinovaná koncepce by mohla vyvolat více politických útoků a zbavit Polsko a Maďarsko jejich svobody a nezávislosti při rozhodování. Možný odchod Maďarska a Polska z EU se již stal součástí veřejného diskurzu ve Švédsku.

Například poslankyně za švédskou sociálně demokratickou stranu Helene Fritzonová uvedla, že Maďarsko a Polsko hrají velmi „ošklivou hru“, což staví Evropskou unii do vážné situace.

Podobný názor vyjádřil i europoslanec Tomas Tobe zastupující švédskou Umírněnou stranu. Podle něj se EU musí držet svých zásad a nesmí umožnit dvěma zemím pokračovat ve své současné politice. Píše portál RMX.

V rozhovoru pro Sveriges Radio Tobe uvedl, že nechtějí ani neplánují vyhoštění těchto dvou států, ale pokud problém přetrvává, stává se otevřenou otázkou, zda mohou zůstat součástí Evropské unie.

“Teď se nemůžeme pohnout.” Pokud nyní skládáme, pak to bylo stanoveno, pak v zásadě říkáme, že je v pořádku pokračovat tímto směrem, jak jsme viděli z Maďarska a Polska, “řekl Tobe.

V loňském roce švédský premiér Stefan Lofven v rozhovoru s Dagens Nyheter vyzval Maďarsko, aby „zaplatilo cenu“ za odmítnutí přijímat migranty.

Přejít nahoru