Děsivé varování vědců, že Tichý oceán zmizí a zanechá obrovský superkontinent

Nový výzkum varoval, že v průběhu příštích 200 až 300 milionů let Tichý oceán pravděpodobně zmizí, protože Severní a Jižní Amerika se spojí s Asií a vytvoří Amasia, příští světový superkontinent. V nové studii vědci z New Curtin University použili superpočítač k simulaci toho, jak by se vytvořil další superkontinent. Zjistili, že protože se planeta ochlazuje po dobu miliard let, tloušťka a pevnost desek pod oceány se časem snižuje. Kvůli tomuto jevu je pro příští superkontinent obtížné shromáždit se uzavřením “mladých oceánů”, jako je Atlantický nebo Indický oceán. Píše portál Express.co.uk.

Vedoucí autor Dr. Chuan Huang z Curtin’s Earth Dynamics Research Group a School of Earth and Planetary Sciences uvítal nová zjištění jako významná a poskytl vhled do toho, co se stane se Zemí v příštích 200 milionech let.

Řekl: “Během posledních dvou miliard let se zemské kontinenty srazily dohromady a vytvořily superkontinent každých 600 milionů let, známý jako superkontinentní cyklus. To znamená, že současné kontinenty se mají za pár set milionů let znovu spojit.

“Výsledný nový superkontinent byl již pojmenován Amasia, protože někteří věří, že Tichý oceán se uzavře (na rozdíl od Atlantského a Indického oceánu), když se Amerika srazí s Asií.”

Navzdory tomu, že její jméno není v portmanteau viditelné, očekává se, že Austrálie bude také hrát roli při formování Amasie, nejprve se srazí s Asií a poté spojí Ameriku a Asii, jakmile se Uzavře Tichý oceán.

“Simulací toho, jak se očekává, že se zemské tektonické desky budou vyvíjet pomocí superpočítače, jsme byli schopni ukázat, že za méně než 300 milionů let to bude pravděpodobně Tichý oceán, který se uzavře, což umožní vznik Amasie, což odhalí některé předchozí vědecké teorie.”

Přejít nahoru