Povolební vyjednávání v Praze se dostalo do patové situace, přiznává Benda

Povolební vyjednávání v hlavním městě uvázla na mrtvém bodě. „Současnou situaci bych označil za patovou. Piráti spojení s Prahou Sobě nazvali Aliancí stability. Já říkám koalici židliček, křesílek a kšeftíků,“ prohlásil v pořadu Impulsy Honzy Benešovského na Rádiu Impuls šéf pražské ODS a člen vyjednávacího týmu vítězné koalice Spolu Marek Benda. Trvá při tom na složení pražské vlády na půdorysu té celostátní, tedy s Piráty a hnutím STAN.

 

Piráti ale v pondělí oznámili, že se jednání zúčastní jenom při zapojení právě Prahy Sobě, se kterou minulý týden uzavřeli dohodu. Potvrdil to dosavadní primátor Zdeněk Hřib. Koalice Spolu ale podle Bendy ze svých plánů neuhne ani o milimetr. „Já doufám, že Piráti pochopí, že jejich varianta se zapojením Prahy Sobě je neprůchozí. Já nechci v koalici Prahu Sobě i Piráty, protože si myslím, že je to pokračování stávající rady,“ tvrdí dlouholetý poslanec.

 

Benda zároveň odmítl složení koalice s hnutím ANO, které skončilo ve volbách v metropoli na druhém místě. „Sešli jsme se po volbách dvakrát. Řekli jsme si názory na fungování Prahy, vztahy koalice a opozice a také na to, v čem se rozcházíme. Nehodlám v tuto chvíli vstupovat do koaličního jednání s hnutím ANO,“ uzavřel.

Přejít nahoru