Experti: “Putin nemá šanci”, protože ruská ekonomika je příliš malá na to, aby se mohla postavit NATO

Ruská invaze na Ukrajinu přispěla k celosvětové hospodářské krizi a přiblížila Evropu celokontinentálnímu konfliktu. Vladimir Putin drasticky omezil dodávky plynu do Evropy – EU dříve dovážela 40 procent svého plynu z Moskvy. V říjnu bylo Rusko obviněno, že stojí za výbuchem plynovodu Nord Stream 2, protože vztahy se dále zhoršily. Světoví lídři obvinili Kreml, že se snaží “vydírat” Evropu svým plynem.

Někteří experti se však domnívají, že Putinův plán je předurčen nejen k selhání, ale i k tomu, aby se obrátil proti ruské ekonomice. Jakov Fejgin, expert na Rusko z Berggruen Institute v Los Angeles, zdůraznil, že inflace a nedostatek zboží způsobují v Rusku zmatek, protože země trpí tvrdými západními sankcemi. Píše portál Express.co.uk

Řekl Guardianu: “Navzdory růžovému obrazu, který vykreslil Putin, existují skutečné problémy s výrobou materiálu, které znamenají, že továrny musí snížit kvalitu věcí, které vyrábějí.

“NATO je ekonomický blok ve výši 40 bilionů dolarů (35 bilionů liber), zatímco Rusko je ekonomikou s hodnotou 1,7 bilionu dolarů (1,5 bilionu liber). NATO utrácí 2 procenta svých příjmů na armádu, což znamená, že ať Rusko utrácí cokoliv, Putin nemá šanci.”

 

Přejít nahoru