Ve výkaly zaplaveném Volgogradu bylo vyměněno potrubí. Praskla hned po slavnostním zahájení

Podle ruského liberálního opozičního listu Novaja Gazeta jsou ulice a dokonce i památky ve městě pokryty exkrementy. Odpad se navíc dostává do Volhy, nejdelší řeky v Evropě. Ve Volgogradu byl vyhlášen výjimečný stav. Obyvatelé města se již týden doslova brodí odpadními vodami. Kromě toho zůstalo více než 200 000 lidí bez vody z kohoutku.

Za nepříjemnostmi stojí havárie v kanalizačním systému. Praskla 28. října. V místě nehody se zřítil betonový oblouk postavený kolem potrubí. Na místě se nacházely dvě trubky o průměru 1 200 milimetrů.

Energetická společnost, která kanalizační tunel spravuje, uvedla, že na místo okamžitě vyslala opravářský tým. Technici měli na potrubí pracovat celou noc, ale bezvýsledně.

Potrubí vedlo do dvou různých okresů. Energetická společnost musela po těchto událostech přerušit dodávky vody do obou měst. Situaci prověřilo také státní zastupitelství a požádalo o zahájení trestního řízení.

“V důsledku havárie byla zastavena dodávka teplé a studené vody do více než 1100 obytných domů, 17 000 soukromých domů a několika sociálních zařízení,” uvedlo krajské státní zastupitelství. Podle médií místní obyvatelé vykoupili všechny zásoby balené vody v obchodech.

Místo poškození potrubí se podařilo lokalizovat až dva dny po nehodě. Zjistili, že v rámci oprav budou muset vyměnit 150 měřičů na obou potrubích. V té době si již místní obyvatelé nestěžovali na zápach a špínu, ale také na vypnuté topení v jejich domech.

Podle ruského zpravodajského webu V1.RU bylo ve středu 2. listopadu jedno z potrubí opraveno. Oznámil to také gubernátor Volgogradské oblasti Andrej Bočarov. Sám přišel na místo s plánem pronést slavnostní projev. V1.RU označil jeho projev za “bravurní”, ale jakmile domluvil, vytryskl ze země obrovský gejzír výkalů.

 

 

Přejít nahoru