Klaus

Klaus o trestání Maďarska Bruselem: Skandální vrchnostenská arogance EU a vyhrožování odpůrcům migrace. Babišova podpora Orbána je správná. A nechvalně známý Poche…

Pane prezidente, co říkáte tomu, že Evropský parlament schválil návrh na zahájení řízení podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii, kdy mohou být Evropskou radou Maďarsku odebrána hlasovací práva v Evropské unii?

Krok Evropského parlamentu vůči Maďarsku je skandální. Je to zjevný příklad vrchnostenské arogance těch, kteří dnes EU ovládají, vůči menším a především postkomunistickým zemím. Nikoho ani nenapadlo zabývat se situací ve Španělsku, kde byly násilím potlačeny katalánské protesty a dodnes jsou vězněni katalánští politici. Nikdo se nezabýval zásadním porušováním evropských dohod ze strany Německa v době migrační krize, atd. Je útočeno pouze na Maďarsko, které si jako jediné vysloužilo nenávist evropské levice. Poslední hlasování v Evropském parlamentu je výhrůžkou i vzkazem všem dalším zemím, jak s nimi bude „poevropsku“ zacházeno.

Premiér Andrej Babiš se distancoval od hlasování europoslanců zvolených za hnutí ANO, kteří hlasovali pro řízení proti Maďarsku. Řekl, že stojí za Orbánem, Orbán je náš spojenec a že Orbán byl jediný, kdo postupoval dle Dublinu a čelil ilegální migraci. Jak hodnotíte postoj premiéra a i tu zvláštnost, že europoslanci za ANO hlasovali proti postoji své strany?

Skutečnost, že se k hlasování proti našemu partnerovi a spojenci z V4 připojili někteří čeští europoslanci, je pro české voliče nepřijatelné a opovrženíhodné. Voliči by si měli dobře zapamatovat, kdo se nestyděl být kolaborantem Junckerů a dalších evropských prominentů proti partnerské zemi. To, že má premiér Babiš často velmi nešťastnou ruku při výběru osob do různých funkcí, je bohužel dobře známé. Chování europoslanců z ANO však také naznačilo, že premiér svou stranu plně v rukách nemá a že se v ní žádná vážná politická diskuse nevede. Babišova podpora Orbána je správná.

Pro návrh na potrestání Maďarska hlasovali tito čeští europoslanci: Pavel Telička (zvolen za ANO), Dita Charanzová (zvolena za ANO), Martina Dlabajová (ANO), Petr Ježek (zvolen za ANO), Stanislav Polčák (STAN), Luděk Niedermayer (TOP 09), Jiří Pospíšil (TOP 09), Jaromír Štětina (TOP 09), Z frakce Socialistů a sociálních demokratů (S+D) Miroslav Poche (ČSSD). Co tomu říkáte a jaký to je vzkaz pro české občany?

Ani jeden z těch, kteří hlasovali proti Maďarsku, mne nepřekvapil. Jsou to vesměs „známé firmy“, od kterých jsme to mohli čekat. Třešničkou na dortu je nechvalně známý pan Poche.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock/archiv)

Přejít nahoru