Obrovský počet mrtvých po útoku amerických jednotek Himars na ruská kasárna v Doněcku, pravděpodobně stovky mrtvých

“Ruské ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že ukrajinské síly použily raketový systém Himars dodaný USA ke zničení objektu používaného jako základna pro mobilizované jednotky ve městě Makiivka,” píše o útoku v Ruskem okupovaném Donbasu list The Wall Street Journal.

Prohlášení vrcholných ruských velitelů, které přinesla státní agentura TASS, uvádí: “…: “Kyjevský režim zasadil úder vypálením šesti projektilů z amerického víceúčelového raketometu HIMARS na ruskou jednotku u Makijevky v Doněcké lidové republice (DLR). Při útoku zahynulo 63 příslušníků ruské armády.”

Ačkoli to bylo poprvé zveřejněno až v pondělí, úder se údajně odehrál krátce po půlnoci z neděle na Nový rok. Některé ruské zdroje naznačují, že vedle cílového objektu se nacházel muniční sklad, což pravděpodobně vedlo k smrtelnějšímu, rozšířenému výbuchu.

Ukrajinská strana mezitím tvrdí, že skutečný počet mrtvých mezi Rusy je mnohem vyšší, přičemž ukrajinská armáda tvrdí, že bylo zabito asi 400 osob a dalších 300 bylo zraněno – ačkoli Kyjev se bezprostředně po výbuchu k odpovědnosti přímo nepřihlásil.

Přejít nahoru