Přikázal jsem mu. Usekněte mi ruku, nebudu ho volit! Pavlův nadřízený přišel s PRAVDOU

Česi to nebudú mať veru ľahké. Babiša nám už na Slovensko chceli poslať mnohokrát. Ale chcú naši bratia riskovať stav, keď generál “každým coulem” Pavel prehovorí Parlamentu ČR a bude mobilizovať? Veď na zmene ústavy umožňujúcej poslať ako českú profesionálnu armádu, tak ostatných bojaschopných do boja sa už podľa Pavela pracuje! O prezidentských voľbách v Česku prehovoril pre Parlamentnílisty.cz zo sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu niekdajší veliteľ Spoločných síl Armády Českej republiky, teda bývalý Pavlov nadriadený, a súčasný europoslanec Hynek Blaško.

“Vadí mi, ako sa ku kampani postavil a to, že v mnohých prípadoch nehovoril pravdu. Zahmlieva a má strach, aby to naňho neprasklo,” povedal v úvode rozhovoru Blaško.

Prekvapili vás výsledky prvého kola prezidentských volieb?

Nie. Predpokladal som, že to tak dopadne.

Petr Pavel s vami slúžil ako v Československej ľudovej armáde (ČSLA), tak aj v Armáde Českej republiky (AČR). Ako ho vnímate?

Určitú chvíľu bol dokonca mojím podriadeným. Podľa hodnotenia, ktoré som o ňom počul, nebol medzi kolegami veľmi obľúbený. Teraz sa, pravda, prezentuje inak.

Prečo tak zahmlieva a uvádza rozporuplné informácie o svojej minulosti v ČSLA?

Je to nový make-up. Miestami bludy, ktoré mu neznalý človek zhltne. Povie si, to je borec a “kabrňák”, ale opak je pravdou. My, čo o tom niečo vieme, mu to nežerieme.

Myslíte si, že mu komunistická minulosť môže u voličov uškodiť?

Pochybujem. Máme tridsať rokov po revolúcii. Veľa z nás bola v KSČ, ja som tam bol tiež. Aj keď treba každý za iným účelom. Napriek tomu si myslím, že zdôrazňovanie boľševickej minulosti sa už dnes míňa účinkom. Všetko už je to passé.

Samozrejme, že niektorí ľudia s tým stále operujú. Je to ich problém. Majú na to právo. Je demokracia a nikto im ten názor brať nebude.

V druhom kole prezidentských volieb sa teda stretnú Andrej Babiš a Petr Pavel. Koho podporujete?

Hoci mám voči pánovi Babišovi niektoré výhrady, tak ho podporujem. Chcem, aby vyhral voľby.

Niektorým vadí jeho slovenský pôvod a komolenie češtiny. Vám nie?

Kedysi sme boli Československo. Poznám množstvo Slovákov, ktorí pracovali za boľševika v Česku a na Morave, pričom tu veľa z nich zostalo. To isté sa stalo s Čechmi na Slovensku. Boli sme jedna republika a prečo z toho chce dnes niekto robiť problém? Žiadny to nie je.

Babiš dostal české občianstvo, tak čo. Ja som na tom bol podobne. Môj otec slúžil v Česku, zostal tu a ja som po ňom získal české občianstvo, hoci som päťdesiatpercentný Slovák.

Prečo sa tak ostro vymedzujete proti bývalému kolegovi z armády?

Viem, kto je pán Pavol, a čo je zač. Aj keby ste ma na mučidlá natiahli a ruku mi utli, tak mu to aj tak nehodím. Tak sa veci majú, a tak to bude. To, že z časti národa robí hlupákov, to zrejme patrí k tomuto klaniu.

Vadí mi, ako sa ku kampani postavil a to, že v mnohých prípadoch nehovoril pravdu. Zahmlieva a má strach, aby to naňho neprasklo. Tak na čo je nám taký prezident?

Babiš má skúsenosti zo zahraničnej politiky a žil roky v zahraničí. Pozná sa s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Má dvere otvorené všade po Európe. Pavol na tom tak dobre nie je. Moja jednoznačná voľba je teda Babiš.

zdroj

Přejít nahoru