Po příjezdu 100 000 migrantů v roce 2022 se Itálie chystá zakročit proti nevládním lodím převážejícím migranty

Číslo 100 000 lze srovnat s 64 055 příchozími ke stejnému datu před rokem a 33 867 příchozími po moři v roce 2020. Letošní počet je nejvyšší od roku 2017, kdy se levicová vláda Mattea Renziho konečně rozhodla potlačit byznys nevládních organizací, které převádějí nelegální přistěhovalce do Evropy prostřednictvím pasivní a někdy i aktivní spolupráce s pašeráky lidí, a zavedla přísnější pravidla pro to, jak mohou lodě nevládních organizací operovat ve Středozemním moři.

Od příštího roku však vláda Giorgia Meloniho zavede přísnější pravidla pro lodě nevládních organizací operující ve Středozemním moři, aby jim zabránila koordinovat svou činnost s pašeráky lidí a vyhledávat budoucí přistěhovalce v blízkosti libyjského pobřeží.

Italská rada ministrů měla 28. prosince schválit návrh bezpečnostního dekretu, který bude obsahovat nový kodex chování těchto nevládních organizací a urychlí vyřizování žádostí o azyl. Píše portál RMX.news.

Jednou z velkých změn, které nová pravicová vláda v Římě plánuje zavést, je to, že migranti, kteří budou vzati na palubu lodi nevládní organizace při údajné pátrací a záchranné operaci, budou muset prohlásit, zda hodlají po příjezdu do Evropy podat žádost o azyl. V takovém případě bude země, pod jejíž vlajkou se daná loď plaví, povinna žadatele o azyl přijmout a jejich žádost vyřídit.

To má ukončit praxi systematického vyhledávání potenciálních nelegálních přistěhovalců, někdy ve spolupráci s pašeráky lidí, namísto provádění skutečných pátracích a záchranných operací.

Nevládním organizacím, které budou nová pravidla porušovat, budou hrozit správní sankce a v případě opakovaného porušování mohou italské orgány případně zabavit jejich lodě.

Druhá část nového “bezpečnostního dekretu”, který bude muset později schválit italský parlament, aby se stal zákonem a zůstal v platnosti, zajistí rychlé vyřizování žádostí o azyl a účinnější repatriační postupy pro ty, jejichž žádosti budou zamítnuty.

Přejít nahoru