Běloruský deník: vede Ukrajina tajná jednání s Lukašenkem? Zde je několik důvodů, které to naznačují

Navzdory mnoha zvěstem běloruská armáda stále nevstoupila do války s Ukrajinou. Ano, Lukašenko nadále umožňuje Putinovi dělat si na běloruském území, co chce, ale vojáci nepřekračují ukrajinské hranice. Proč?

Koncem ledna se objevila nová verze: možná je to díky dohodám mezi “oficiálním Minskem” a Kyjevem.

V první řadě o tom můžeme uvažovat na základě zvěstí, že Ukrajina požádala evropské partnery, aby vyloučili zástupce demokratického Běloruska z diplomatických jednání, na nichž jsou přítomni zástupci ukrajinské strany. S odvoláním na své zdroje o tom informoval deník Naša Niva.

Tuto informaci nepřímo potvrdil Valerij Kovalevskij, bývalý diplomat a představitel Jednotného přechodného kabinetu. Jako příklad uvedl oslavy výročí povstání v roce 1863 ve Varšavě. Nepronesla zde žádný projev Světlana Cižanovská a nevyvěsila se žádná běloruská státní vlajka. Na stejném ceremoniálu ve Vilniusu nechyběla ani běloruská vlajka: spolu s litevskou, polskou a ukrajinskou. Jsou to účastníci povstání proti ruskému impériu.

To potvrzuje i další skutečnost: při výročí téhož povstání v roce 1863 se Vladimír Zelenskyj o Bělorusech jako účastnících událostí nezmínil. Přestože v tomto povstání hráli důležitou roli Bělorusové a Bělorusky a jedním z jeho vůdců byl Bělorus Kastus Kalinovskij.

Více info na dennikn.sk

Přejít nahoru