Česká republika by měla po Pavlově vítězství zvážit zrušení přímé volby prezidenta

Tomuto scénáři se zatím podařilo zabránit. To je však pouze začátek změn, kterými musí Česká republika s novým prezidentem v čele projít, pokud nemá být v dohledné době vůbec ohrožena.

Po svém znovuzvolení před pěti lety Miloš Zeman oznámil, že pojede do obcí a krajů, kde získal nejvíce hlasů. To je jeden z mnoha způsobů, jak by měl Petr Pavel dělat opak toho, co dělal jeho předchůdce. Měl by navštívit místa, kde lidé volili jeho protikandidáta. A problémy těchto lidí, komunit a regionů by měl zařadit na první místo svého prezidentského programu.

Pokud by Andrej Babiš vyhrál, volání po jeho zrušení by mohlo být vnímáno jako výraz frustrace z porážky Petra Pavla. Jeho vítězství nám však dává příležitost vážně se zamyslet nad výhodami a nevýhodami přímé volby. Píše dennikn.sk.

V březnu vstoupí Česká republika do nové éry. Otevírá se jí příležitost, která se v posledních letech zdála prakticky nemožná. Může začít fungovat jako normální demokratická země, která neplýtvá svým potenciálem na osobní zájmy svých vůdců, ale věnuje ho budoucnosti svých občanů. Zároveň však nyní nebude ve vysokých funkcích, alespoň do příštích voleb, nikdo, koho by bylo možné obvinit ze selhání. Nový prezident ponese velkou část odpovědnosti za to, že politici budou hrát s nadějnými kartami moci, které jsou rozdány ve prospěch nás všech, slušnou hru.

Přejít nahoru