Česká republika neměla tak nepopulární vládu už deset let. Proč si přesto udržuje podporu?

Češi jsou s vládou spokojeni přinejmenším od roku 2013, kdy byl u moci Petr Nečas, který byl premiérem v době světové finanční krize. Pokles popularity vlády je celkem logický.

I kdyby se jí dařilo častěji nacházet řešení, ze kterých si ekonomové a sociologové nebudou rvát vlasy, vzhledem ke složitosti dnešní situace si s ní lidé budou stále spojovat potíže, které zažívají.

Naopak je překvapivé, že průzkumy ukazují, že strany vládní koalice by získaly zhruba stejný počet hlasů jako ve sněmovních volbách v roce 2021. Zdá se, že Piráti a Starostové na jedné straně a SPD a ANO na straně druhé tvoří dohromady dva ostrovy, mezi kterými se lidem příliš nechce cestovat.

Některým sociologům, například Martinu Buchtíkovi, se pověstné rozdělení země na dva tábory nelíbí – představa, že Češi jsou rozděleni na dvě nesmiřitelné a neprostupné skupiny, které mají na každou věc jasný názor, pochází především z lenosti některých českých komentátorů.

Podle výzkumů je česká společnost skutečně rozdělena na více skupin a názory na menšiny, migraci nebo roli státu v ekonomice nelze rozdělit na dvě skupiny, ale na několik tříd.

Více info na dennikn.sk

Přejít nahoru