Orbán přirovnal projekt evropské integrace k úsilí Adolfa Hitlera

Maďarský premiér Viktor Orbán vyvolal ve svém posledním projevu kontroverzi, když přirovnal projekt evropské integrace ke snahám Adolfa Hitlera o ovládnutí světa. Jeho slova ve městě Vesprem na západě Maďarska vyvolala silnou reakci a kritiku ze strany opozice.

Orbán řekl: “Byzantská říše, Karel Veliký, (německý císař) Otto, Napoleon i Hitler snili, každý na jiném základě, o evropské jednotě. Premiér tak naznačil, že podle jeho názoru se současná situace vůbec neliší od minulosti. “Nezávislá národní existence a idea říše jsou přítomny současně. Národní kultura a evropské hodnoty. Suverenita a – jak se říká v Bruselu – stále užší unie,” dodal Orbán.

Ursula von der Leyen chycena v Orbánově pasti

Tyto výroky vyvolaly pobouření mezi opozičními politiky. Ferenc Gyurcsány, předseda maďarské opoziční strany Demokratická koalice (DK) a bývalý premiér, označil Orbána za nemocného člověka. Ve svém příspěvku na Facebooku napsal: “Všichni jsme si mysleli, že je to pravda: “Zmiňovat Hitlera spolu s evropskou integrací je zvrácený a nechutný nápad.”

Přejít nahoru