Německé úřady se rozzlobily, protože islámské centrum v Mnichově podporuje bití „nešťastných“ žen

Islámské centrum v Mnichově (IZM) čelilo vlně kritiky poté, co noviny Bayerischer Rundfunk 24 zdůraznil kontroverzní obsah na svých webových stránkách, konkrétně doporučení manželům ohledně řešení konfliktů v jejich rodinách.

Pododdíl na webu s názvem Manželka a rodina naznačil, s odvoláním na Korán, že manžel může zmlátit svou „nešťastnou“ manželku, i když jen jako poslední možnost poté, co ji napomenul a odmítla ho ložnici.

Podle Bayerischer Rundfunk 24 tato doporučení poučují návštěvníky webových stránek již posledních 15 let.

Titul naznačil, že německá muslimská komunita (DMG) slíbila jménem IZM, že v březnu 2019 provede změny některých částí webové stránky centra, ale nakonec tak neučinila.

DMG vysvětlil zpoždění jako důsledek různých faktorů, jako je nemoc těch, kteří jsou zodpovědní za obsah stránek, ale slíbil, že vše do dvou týdnů opraví.

Činnost německého mediálního výstupu vyvolalo pobouření místních politiků.

Člen městské rady a výboru pro integraci, Cumali Naz ze Sociálně demokratické strany (SPD), důrazně odsoudil doporučení poskytovaná IZM.

“Pokud IZM propaguje, že násilí je legitimním prostředkem k řešení manželských konfliktů, je to zásadně v rozporu s hodnotami naší společnosti. Výzvy k násilí nemají v naší společnosti místo,” uvedl.

Evelyne Menges, zástupkyně vedoucí strany Křesťanské sociální unie (CSU) v městské radě, kde po SPD drží CSU druhé největší křeslo, uvedla, že „nelidský a násilný obsah“ na webu „nelze tolerovat“, bude požadovat, aby byla kontroverzní rada odstraněna „co nejrychleji“.

Místní prokurátor však nevidí žádné porušení obsahu webové stránky IZM. Úředník tvrdí, že zatímco publikace střediska znějí někdy „divně“, stále jim chybí „trestný čin“.

Německo zaznamenalo nárůst míry kriminality, zejména znásilnění, po velkém přílivu migrantů ze Středního východu, který začal v roce 2015. To vedlo mnoho Němců po celé zemi k protestu proti politice otevřených dveří vyhlášené kancléřkou Angelou Merkelovou.

Kancléřka sama v roce 2018 připustila, že v různých německých městech se objevily určité „necestné“ oblasti. To jsou oblasti, kde se běžné zákony nevztahují a do kterých se někdy ani nedovoláte vymáhání práva. Podle šéfa policejní unie Rainera Wendta jsou takové zóny často provozovány buď zločineckými gangy, nebo muslimskými komunitami uplatňujícími právo šaría.

(Sputnik, foto: AP, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru