Důkaz, že Vikingové byli v Americe mnohem dříve, než ji objevil Kolumbus

Objev Severní Ameriky je synonymem pro Kryštofa Kolumba, ale byly nalezeny důkazy potvrzující, že Vikingové tam byli o stovky let dříve.

Říká se, že Kolumbus “objevil Nový svět” v roce 1492 CE, ale nová analýza naznačuje, že Norové v Grónsku používali dřevo ze Severní Ameriky před staletími.

Výzkum se zaměřil na dřevo používané v severských lokalitách po celém Grónsku, kde lidé žili mezi lety 1000 a 1400. Zjištění ukazují, že některé dřevo pocházelo z druhů stromů, které byly pěstovány mimo Grónsko.

Archeoložka Lísabet Guðmundsdóttir z Islandské univerzity studovala dřevo a své poznatky prezentovala v časopise Antiquity.

“Tato zjištění zdůrazňují skutečnost, že severští obyvatelé Grónska měli prostředky, znalosti a vhodná plavidla k překročení Davisova průlivu na východní pobřeží Severní Ameriky, přinejmenším do 14. století,” uvádí studie.

“Jako takové byly cesty z Grónska do Severní Ameriky podnikány po celou dobu norského osídlení Grónska a zdroje byly získávány Seveřany ze Severní Ameriky mnohem déle, než se dříve myslelo.”

Není to poprvé, co se objevil návrh, že severské komunity cestovaly do Severní Ameriky.

Italské texty ze 14. století obsahují zmínky o tom, že Vikingové navázali kontakt s Marklandem, o kterém se předpokládá, že se nachází na labradorském pobřeží v Kanadě.

Norský text ze 13. století nazvaný Konungsskuggsjá také odkazoval na skutečnost, že Grónsko v té době nebylo domovem velkého množství přírodních zdrojů, a četl: “Vše, co je potřeba ke zlepšení půdy, musí být zakoupeno v zahraničí, a to jak železo, tak veškeré dřevo použité při stavbě domů.”

zdroj, Titulní obrázek: Pixabay.com/Clker-Free-Vector-Images

Přejít nahoru