Ruští armádní důstojníci “opouštějí Putina a připojují se k rebelům”, zatímco morálka se hroutí kvůli únavě z války

EXKLUZIVNĚ: Velitel Legie svobody Ruska řekl, že armádní důstojníci jsou unaveni válkou a chápou, že Putin vede je a jejich zemi do hrobu.

Ruští armádní důstojníci a bezpečnostní činitelé opouštějí Vladimira Putina a připojují se na stranu rebelů ve stále větším počtu, podle velitele Legie svobody. Minulou sobotu byl Putinův režim otřesen až do morku kostí poté, co jeden z nejbližších spojenců ruského prezidenta, Jevgenij Prigožin, zahájil ozbrojenou vzpouru, která přišla jen o vlásek po svržení šéfa Kremlu a ukončení jeho 23leté vlády. Ruský prezident spolu se svými panikařícími elitami hromadně uprchl z hlavního města, než se zdálo, že šéf Wagnerové v 11. hodině zchladl nohy a odvolal své vzbouřené vojáky, když se vrhli na Moskvu.

Zdroje Kremlu uvedly, že generál Sergej Surovikin, vrchní armádní velitel a údajně tajný VIP člen Wagnera, byl zadržen kvůli výslechu ohledně možného zapojení do vzpoury.

V sérii pečlivě zinscenovaných televizních vystoupení Putin tvrdil, že armáda a veřejnost se shromáždily, aby porazily vzpouru a zabránily tomu, aby Rusko upadlo do občanské války.

Události na místě se však zdály být v rozporu s vyprávěním ruského prezidenta a skutečnou realitou.

Wagnerovy jednotky byly schopny obsadit Rostov na Donu, město s více než milionem obyvatel a domov velení Jižního vojenského okruhu ruské armády, aniž by byl v hněvu vypálen jediný výstřel.

Také spěchali na sever směrem k Moskvě, aniž by narazili na vážný odpor Putinových bezpečnostních služeb.

Přejít nahoru