Ekonomika

Ekonomika Zprávy z domova

Měla 8216 Kč na měsíc. Samoživitelka s dcerou, syn student. Teď přišly zálohy, vládě řekla své

„Kdybych neměla fakt navíc žádné prachy, ale byla jen na podpoře, to by byl průser!“ Jak přežít s dcerou za osm tisíc měsíčně? Každý měsíc se přitom poslední dobou náklady měnily. „Je to dost divočina. Teď jsem posílala asi devět tisíc jen na byťák do fondu oprav, za vodu, plus elektřinu a plyn atd.,“ popisuje samoživitelka Petra. Za předchozí politické reprezentace bylo podle ní čerpání příspěvků dostupnější. Sama byla do loňského léta na invalidním důchodu, od té doby už pracuje. Syna, který musí kvůli vzdálenosti školy bydlet na internátu, stále finančně podporuje.

Ekonomika

Vyvlastnění do hrobu: Němcům hrozí megadědická daň

Možná si říkáte, že co se děje v Německu, to nás nemusí zajímat. Jenže naše loutky vždy kopírují většinu toho, s čím Německo přijde. To jsme velmi názorně viděli za covidismu, kdy naše loutky oddaně napodobovaly každý nesmysl – jen s 1-2týdenním zpožděním.

Ekonomika Zprávy z domova

Naftu na značkových čerpačkách už natankujete pod 40 Kč/l. Plošná cena v celé síti Shell je nyní 39,99 Kč/l

Litr nafty zlevnil v Česku během listopadu v průměru o 4 koruny. Plošná cena, která obvykle předpovídá další vývoj cen na totemech čerpaček, se v případě nafty od začátku měsíce propadla dokonce o 6,50 Kč/l. Firmy nebo živnostníci s tankovacími kartami nákupní aliance Axigon tak v současností tankují naftu v celé síti Shell za 39,99 Kč/l.

Ekonomika Zprávy z domova

Čerpací stanice musí nově uvádět porovnání nákladů u motorů na benzín, naftu, plyn i elektřinu

Tabulku s informací o nákladech na ujetí 100 km s vozy různých kategorií musí čerpačky vyvěsit na viditelném místě od půli října. Toto srovnání aktuálně zahrnuje pohon na benzín, naftu, CNG, LPG i elektřinu. Povinnost se ale týká jen stanic s prodejem benzínu, nafty a některého alternativního paliva. Na kolik vás vyjde ujetých 100 km u různých pohonů?

Ekonomika Zprávy z domova

Kilogram CNG stojí až 140 korun. Přesto lze odebírat plyn za podprůměrných 67,90 Kč/kg téměř u poloviny plniček

Průměrná cena stlačeného zemního plynu (CNG) se v posledním roce zvýšila více než 2,4násobně na téměř 75 Kč/kg. Cenová maxima však na některých plničkách činí i 139,90 Kč/kg. To je jako by jeden litr benzínu stál 99,93 Kč. Firmy i živnostníci nicméně mohou téměř u poloviny stanic v Česku odebírat plyn za 67,90 Kč/kg. Příznivější cenu nabízí jen asi 20 CNG stanic.

Ekonomika Zprávy z domova

Cenový rozdíl mezi benzínem a naftou je rekordní, více než 5 Kč/l. U plošných cen dokonce 6,40 Kč/l

Pohonné hmoty v úvodu září mírně zlevnily, ale cenové nůžky mezi benzínem a naftou se ještě více rozevřely. Zatímco benzín stojí v průměru přes 40 Kč/l, nafta je již více než o 5 Kč dražší. Ještě větší rozdíl nastal u plošných cen, které obvykle reflektují aktuální vývoj na trzích. Například plošná cena benzínu se u tankovacích karet nákupní aliance Axigon v úvodu školního roku propadla téměř o 2 Kč/l. V celé síti Shell tak lze tankovat za 37,79 Kč/l. Ceny na stojanech čerpacích stanic by měly dále klesat.

Ekonomika Zprávy k zamyšlení

Po elektřině a plynu výrazně rostou i ceny tuhých paliv. LPG zdražuje minimálně

Vzhledem k rekordním cenám zemního plynu lidé stále více vyhledávají možnost vytápění tuhými palivy. I jejich ceny však výrazně rostou – u palivového dřeva meziročně na více než dvojnásobek. Naopak cenově poměrně stabilní zůstává LPG, respektive čistý propan, který se tak stává ekonomicky výhodným palivem pro mnoho domácností i firem. Na rozdíl od zemního plynu nejsou jeho dodávky závislé na Rusku.

Ekonomika Zprávy z domova

Stavba domu se za poslední rok Čechům prodloužila a zdražila, některým o více než polovinu

Lidem, kteří se během posledního roku pustili do stavby rodinného domu, se zvýšily plánované náklady o statisíce až miliony korun. Protože nejistota na trhu pokračuje a neustálé cenové výkyvy odrazují lidi od výstavby, RD Rýmařov se rozhodl do konce září zmrazit ceny domů a klientům je garantuje až do dokončení stavby. Zdražení stavby pocítilo 73 % Čechů, většina si za realizaci domu připlatila o více než 20 %. Stavba se jim navíc prodloužila, třetině o více než čtvrt roku. Vyplývá to ze srpnového průzkumu největšího českého stavitele rodinných domů RD Rýmařov.

Ekonomika Zprávy z domova

Neplaťte za energie zbytečně i během dovolené

Rostoucí ceny energií s sebou ještě více než v předchozích letech přinášejí otázku, jaké spotřebiče při odjezdu na dovolenou nechat běžet a které naopak odpojit, aby v prázdném bytě zbytečně nespotřebovávaly energie. Krom toho tak snížíte i riziko nečekaných událostí, třeba požáru nebo výbuchu plynu. V případě dvoutýdenní dovolené díky odpojené chladničce ušetříte až desítky korun. Pozor také na stand-by mód různých zařízení.

Ekonomika

USA jsou na pokraji bankrotu, přichází velký globální kolaps

Tento kolaps bude jistě působit na celý lokajský Západ, který je jen americkou kolonií, ale také na mnohé rozvojové země. Půjde nakonec o dominový efekt, nicméně cílem – samozřejmě dlouhodobě plánovaným – je zavedení Nového světového řádu, který by se měl podle toho, co již víme, ze všeho nejvíc podobat feudalismu, ovšem v jakési do značné míry globalizované společnosti.

Přejít nahoru