Papež František migrantům: „Víte, co vlastně jste? Jste bojovníci naděje!“

Papež František v neděli odletěl do italské Bologny, kde se sešel s velkou skupinou migrantů a uprchlíků, které nazýval „bojovníky naděje“, přičemž trval na tom, že by národy konečně migrantům měly otevřít doširoka cesty.

František během celého dne v Bologny strávil hodinu osobní schůzkou se stovkami migrantů, kdy s nimi pózoval pro selfíčka. Pak pontifik hostil azylanty a vězně při obědě v bazilice Svatého Petronia. Rovněž si udělal žlutou plastovou ID visačku používanou žadateli o azyl, aby s nimi vyjádřil solidaritu.

„Víte, co vlastně jste? Jste ‚bojovníci naděje‘!“ vykřikl František během svého projevu k mnoha přítomným migrantům, když na ně naléhal, aby nepropadali zklamání či zoufalství.

Papež ve svém projevu rovněž nabídl své vysvětlení, proč si myslí, že se někteří lidé v Evropě proti masové migraci staví, které budoval na svých předchozích prohlášeních, v nichž naznačoval, že tyty obavy jsou živeny xenofobií.

„Mnozí vás neznají, a tak z vás mají strach,“ řekl. „To v nich vyvolalo pocit, že jsou oprávněni vás krutě a chladně soudit, když si myslí, že to vidí správně. To ale není žádná pravda. Správně vidíme jen z blízkosti, která vznikla sblížením v milosrdenství. Bez toho zůstávají ti ostatní cizáci, dokonce i nepřátelé, a nemohou se stát mými sousedy.“

Papež poukázal, že imigrace je záležitost, které lze porozumět jen, když se s jejími účastníky střetneme, místo abychom uvažovali o jejích příčinách a účincích zpovzdálí.

„Z dálky si můžeme říkat a myslet cokoliv, k čemuž tak snadno dochází, když se na internetu šíří ty ohavné fráze a urážky,“ řekl. „Když pohlížíme na své sousedy bez milosrdenství, tak nemáme ponětí o jejich útrapách a jejich problémech.“

„Vše, co dnes vidím, je ale ohromná touha po přátelství a pomoci,“ pokračoval papež. „Rád bych poděkoval těmto institucím a všem dobrovolníků za účast a oddanost péči o ty, kteří tu jsou.“

Stejně, jako to dělal při jiných příležitostech, vzpomněl si František na slova evangelia, v němž se Ježíš Kristus identifikuje s tím „posledním“ mezi námi.

„Ve vás já vidím Ježíše Krista jako v každém cizinci, který zaklepal na naše dveře, který se identifikoval jako cizinec, jakéhokoliv věku a stavu, přijímaný nebo zavrhovaný,“ řekl.

Co se týče konkrétní aplikace svých slov, papež řekl, že je „nezbytné, aby více zemí přijalo soukromé a komunitně založené programy vítání a otevřených humanitárních koridorů pro uprchlíky v těch nejobtížnějších situacích, aby se vyhnuli nesnesitelným čekacím dobám a ztrátě času.“

Tento týden papež František rozběhl dvouletou kampaň za vzdělávání lidí o utrpení migrantů a celosvětově je vyprovokoval k „posuvu v myšlení“ o nich.

„Bratři nesmí mít strach sdílet spolu cestu! Nesmíme se bát sdílet spolu naději!“ řekl František při své každotýdenní generální audienci na Náměstí Svatého Petra, na němž tento nový projekt s názvem „Sdílená cesta“ inauguroval.

Tuto kampaň pastýřsky povedou globální katolické charity ze sítě Caritas Internationalis a má za cíl prosazovat uvědomění a akce ve prospěch migrantů a uprchlíků a pomáhat jim budovat si konexe v místních komunitách.

V sobotu papež František při projevu ve Vatikánu zjevně připsal obavy lidí v Evropě z migrační krize xenofobii, když poukazoval, že „střet kultur“ by je z toho odporu k migraci mohl vyléčit.

Papež řekl členům Společenství italských národních obcí (ANCI) chápu „obavy mnoha vašich občanů tváří v tvář masivnímu přívalu migrantů a uprchlíků.“

Ty obavy, pokračoval „se dají vysvětlit nejapným strachem z ‚cizinců‘, strachem posíleným ranami utrpěných při ekonomické krizi, nepřipraveností místních komunit a neadekvátností mnoha opatření přijímaných v atmosféře nouzového stavu.“

„Tuto nechuť lze překonat, nabídnou-li se místa k setkání a ke vzájemnému poznání,“ řekl papež v sobotu. „Iniciativy, které pomohou střetům kultur, vzájemné výměně uměleckého a kulturního bohatství a znalostí o nově příchozích a místech a komunitách jejich původu jsou rovněž vítány.“

(JRu, AC24.cz)

Přejít nahoru