Výzva Bruselu: Itálie má v úmyslu vyhostit půl milionů migrantů!

Dvě italské strany „Liga” a Hnutí pěti hvězd, které se stanou koalicí v Římě, se dohodly na společných politických krocích, napsaly The Sunday Times. Konkrétně se snaží o deportaci 500.000 migrantů a také chtějí, aby se v rozporu s požadavky EU, země vzdala úsporných opatření. Pokud bude tato požadavky uvedeny v život, bude to nejvážnější výzva pro Bruselu od hlasování o brexitu, uvedl článek.

S takovými radikálními sliby vystoupili vedoucí představitelé obou protestních stran, které budou v Římě tvořit novou koalici. Jedná se o „Ligu” a Hnutí pěti hvězd. Podle publikace jsou tyto strany „zemětřesením”, otřásajícím základy politiky EU.

Vůdcové „Ligy“ a pětihvězdičkových hnutí Matteo Salvini a Luigi di Maio chtějí, aby Itálie zaujala mnohem tvrdší linii v Bruselu a vyžadovali změnit podmínky klíčových finančních dohod, které podle Salviniho „zcela nadiktovali Němci”. Navíc chtějí, aby se zrušily sankce EU proti Rusku.

Jak noviny připomínají, Itálie – jeden ze zakládajících zemí Evropské unie – je čtvrtou největší ekonomikou bloku, která má v tomto případě největší státní dluh ve výši 1,6 bilionu liber.

Podle předních ekonomů, v případě, že populisté prosadí tuto politiku v život, země ročně utratí dalších 100 miliard eur. Obě strany, zejména chtějí zrušit daňové škrty, obnovit velkorysé důchody a opustit úsporná opatření – škrtformu (na druhou stranu naopak tvrdí, že k růstu HDP jsou nutné investice a expanzivní politika – zajímavé je, že něčím podobným, byť v menší míře, prošla i Česká republika, než se dostala na trajektorii růstu – pozn. red.).

Třebaže se v existujících dohodách mezi oběma stranami neobjelily nejradikálnější opatření, která zněla dříve, například požadavek po Evropské centrální bance odepsat 250 miliard eur italského dluhu, přesto jsou plány Říma na kolizním kurzu s Bruselem a některými zeměmi EU.

Vysocí úředníci úředníci EU považují dohody mezi oběma stranami za „agresivní euroskeptickou agendu“, která v případě její realizace bude nutit Brusel trestat Itálii za porušení výdajových pravidel EU. Úředníci Evropské unie jsou také vážně znepokojeni slibem Itálie, že země vyhostí 500.000 nelegálních migrantů. Podle Bruselu to může vytvořit humanitární krizi a obnovit politický konflikt mezi členskými státy EU v tu samou dobu, kdy migrace začala opouštět politickou agendu, uvedly The Sunday Times.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru