Blaha: Bojkotujem BILLU! Rafaj: BILLU som vylistoval z mojich nákupov. Odmietam totiž komunisticko-fašistické totalitné praktiky

Rozhodnutie Billy prišlo po zverejnení statusu blogera Denníka N Jakuba Godu na profile spoločnosti na sociálnej sieti, ktorý sa v minulosti zviditeľnil pokusom podvodne sa infiltrovať pod cudzím menom do redakcie portálu Hlavné správy ako externý prispievateľ, s cieľom “prepašovať” do novín hoaxy.

Billa zareagovala deväť dní po uverejnení Godovho statusu veľmi prekvapivo: „Dobrý deň Jakub, spoločnosť Billa sa rozhodla vylistovať časopis Zem & Vek. Od budúceho mesiaca ho na pultoch svojich predajní nebudeme predávať. Príjemný deň, Lenka,“ uvádza sa v odpovedi pracovníčky reťazca, ktorú zverejnil Goda. Informáciu o stiahnutí časopisu Zem & Vek z predaja potvrdila pre portál aktuality.sk aj hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová s tým, že konkrétny termín vyradenia z ponuky ešte nevedela upresniť.

Billa si za tento počin na svojej stránke vyslúžila vlnu kritiku od bežných ľudí, ktorí obchodnému reťazcu odkázali, že už tam viac nevkročia. Ku kauze sa vyjadril aj poslanec SMERu, Ľuboš Blaha :

“Ja som osobne časopis Zem a vek nikdy nečítal, ale tu ide o princíp. Ak ho Billa odstránila z predaja, lebo sa s ním nestotožňuje, znamená to, že odstráni z predaja aj .týždeň, ktorý obhajuje vrahov, propaguje americké vojny a šíri nenávisť voči Rusku?

Odstránia z predaja aj Denník N, ktorý obhajuje liberálny kapitalizmus, a teda to, že ľudia musia žiť v neľudskej chudobe, kým iní sa topia v prachoch? Odstránia SME, ktoré propaguje záujmy Penty, finančnej skupiny, podozrivej z dzurindovskej korupčnej kauzy Gorila?”, kladie Blaha rečnícke otázky vo svojom statuse na sociálnej sieti.

SMERácky poslanec si myslí, že keď to takto pôjde ďalej, môže sa stať, že nakoniec zakážu vstup aj konkrétnym ľuďom, kvôli ich názorom: “Alebo budú odstraňovať len tých, na ktorých ukážu prstom liberálni truhlíci? A kto bude potom ďalší? Možno Billa zakáže vstup Blahovi, lebo však liberáli povedia, že je “prokremeľský extrémista”. Možno zakážu predávať Pravdu, však sú to komunisti, čo obhajujú progresívne dane – a každý liberál predsa vie, že to je len krôčik ku gulagom!

Povolená bude len propagácia názorov, aké má Kiska – všetko ostatné označia za extrémizmus a konšpirácie a predávať sa to jednoducho nebude. Samozrejme, oni to nerobia kvôli kontrole myslenia, ako totalitné režimy, oni to robia, aby vlastne chránili vašu slobodu. Lebo zákazníci Billy sú podľa jej manažérov asi kompletní idioti, ktorých treba takto vychovávať, čo si smú a nesmú kupovať. V mene slobody. Orwell by to nevymyslel lepšie…”

Blaha na záver vyhlásil, že odteraz bude Billu bojkotovať: “Pri všetkej úcte, ja som s Billou skončil. Nebudem tam už nakupovať a myslím, že tak urobia všetci, čo majú plné zuby tohto liberálneho lynčovania. Nemám rád, ak niekto vnáša politiku do potravín. A už vôbec nie, ak tam niekto vnáša inkvizíciu. A opakujem, toto nie je o časopise Zem a vek, toto je o princípe. Tento časopis nie je fašistický. Môže sa nám nepáčiť a v tom prípade ho jednoducho nebudeme kupovať. Ale toto rozhodnutie nemôže robiť Billa za zákazníkov.

Alebo vlastne môže – je to súkromný reťazec. Ale rovnako ju potom môžu začať bojkotovať zákazníci a bude to ich súkromné rozhodnutie. Pretože Billa je prvý obchodný reťazec, ktorý sa zapojil do politiky a to má následky. Kým z predaja nevylúčia .týždeň, Denník N a SME, ja v Bille nenakupujem, lebo sa zjavne stotožňujú s vojnovými štváčmi. A z toho je nevoľno pre zmenu mne. Bye-bye, Billa.”

V podobnom duchu sa vyjadril aj bývalý poslane za SNS Rafael Rafaj. V svojom statuse trocha ironicky píše: “Milá BILLA Slovensko, a milá „Lenka“ z nejakého dôležitého oddelenia. Práve vám oznamujem, že váš reťazec „vylistovávam“ z mojich nákupov.”

Rafaj odmieta ďalej v tomto reťazci míňať svoje peniaze. “Na rozdiel od Jakuba Godu „vylistujeme“ mesačne odhadom 10x viac (viď jeho „slušný“ nákup na dne malého košíka), ale to skončilo! Odteraz, ani cent. Ročne ukrátim reťazec Billa tak o 3000 eur. A začnem odporúčať aj svojim známym, aby urobili to isté. Pre istotu prikladám účtenky, ktoré som doma našiel aj onálepkovaný leták, čo znamená nákup minimálne za 100 eur. Jeden som už použil na kufor, takže ďalších minutých 100 eur za dva týždne. A k tomu tri účtenky v sume 167,30 eur. Spočítané: viac ako 367 eur.

Rafaj vidí v počínaní reťazca komunisticko-fašistické prakticky. “Odmietam totiž, aby v 21.storočí niekto robil alebo reagoval na komunisticko-fašistické totalitné praktiky spojené s nenávisťou k slobodným názorom a alternatívnym prúdom. V demokracii si každý robí názor sám, nech konzumuje akýkoľvek mediálny obsah. A tiež na posúdenie toho, či potraviny z vašich pultov sú „pre všetkých“ alebo či sú naozaj „čerstvé a chutné“ nepotrebujem vašu reklamnú propagandu. V rovnakej dostupnosti mám totiž obchody Kaufland, Lidl a tiež COOP Jednota. Zbohom. Wir werden nie mehr sehen!” končí svoje stanovisko Rafaj.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru