Wienková z Aliancie Fair-play považuje za smiešne a nepochopiteľné, keď niekto odsudzuje finančnú podporu zo zahraničia pre mimovládky

Podľa najnovších vyjadrení šéfa vládneho Smeru-SD Roberta Fica sa bude Národná rada zaoberať problematikou mimovládnych organizácií na jeseň. “Do parlamentu pôjde zákon a pri každej jednej organizácii, ktorá je v treťom sektore, bude napísané, kto ju financuje, či je to zo zahraničia alebo nie je,“ uviedol bývalý predseda vlády v rozhovore pre Tablet.tv.

Nie každému sa však tieto plány vládnej strany pozdávajú. Zuzana Wienková z mimovládky Aliancia Fair Play tvrdí, že Fico “vykopáva otvorené dvere.” Síce hovorí, že s tým nemá problém, keďže jej mimovládka zverejňuje financovanie už aj teraz, no nepáči sa jej, že sa tu podsúva niečo o škodlivosti financovania zo zahraničia:

“To, čo považujem za smiešne a nepochopiteľné, je podsúvanie akéhosi odsudzovania finančnej podpory zo zahraničia,” povedla Wienková pre denník SME.

Wienkovej reakcii sa ani nemožno čudovať. Jej mimovládka Aliancia Fair-play totiž dostáva obrovské peniaze zo zahraničia. Z výročných správ vyplýva, že ich najväčšími donormi sú organizácie blízke Georgovi Sorošovi ako napríklad Open Society Institute a Nadácia otvorenej spoločnosti.

V krajinách ako USA, Izrael či Rusko, ktoré prijali takzvaný zákon Fara, by pri mene Zuzany Wienkovej a jej mimovládky jednoznačne svietila výstraha ” Pozor! Zahraničný agent!” A teda obavy na Slovensku z jej činnosti sú opodstatnené.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru