Pieninský národný park je zaplavený vodou!

Nachádza sa v západných Pieninách pri hranici s Poľskom. Jeho rozloha je 37,5 km² a ochranné pásmo 224,44 km².
Leží v okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa v prešovskom kraji. Bol založený 16. januára 1967 a jeho hranice boli upravené v roku 1997. Je známy predovšetkým vďaka prielomu rieky Dunajec, ktorý patrí medzi známe raftingové a turistické lokality. Park ponúka tradičný folklór a architektúru, hlavne obec Červený Kláštor a múzeum národnej kultúry.

Bohužiaľ, štvrtkové povodne sa nevyhli ani oblasti Pienin. Hladina Dunajca ri Červenom Kláštore vystúpila na úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity a aj teraz, v piatok, pretrváva jeho vysoká hladina, hoci podľa posledných správ je hladina Dunajca na prvom stupni povodňovej aktivity a jeho hladina mierne klesla. Podľa údajov SHMÚ je hladina Dunajca vo výške 300 cm a tak je pre vodnú turistiku nevhodný.

Z tohto dôvodu je preprava turistov na pltiach a raftoch pozastavená a zrejme jej obnovenie bude pár dní trvať. Navyše viaceré turistické chodníky na území Pieninského národného parku sú ťažko priechodné a ocitajú sa pod vodou. Na chodník v Prielome Dunajca spadla kamenná lavína a pohyb návštevníkov je obmedzený.

Podľa aktuálnych informácií od Jozefa Hrivku z Penziónu Pltník, ktorý sa nachádza na brehu Dunajca, je situácia už o niečo lepšia. “V tejto chvíli prestalo pršať, ale stanové mestečko je vďaka zrážkam mokré. Kedy sa bude dať v ňom stanovať, nevedno. Ak niekomu nevadí vlhkosť, rozmočený terén, môže prísť. Prevádzka stanového mestečka nie je ani vysokou hladinou Dunajca bezprostredne ohrozená. Vodohospodári sa vždy snažia držať hladinu rieky poddimenzovanú”, povedal pre ceskoaktualne.cz. Ako dodal, obec Sromowce na poľskej strane je na tom o nečo horšie. “Ak by ešte zapršalo, tak sú pod vodou,” povedal. Ako dodal, “Na plte a rafty ale môžeme zabudnúť. Ich prevádzku sme museli pre bezpečnosť turistov a aj pltníkov stopnúť. Kedy sa prevádzka obnoví, momentálne vôbec neviem povedať. Môže to trvať aj niekoľko dní. Kým neklesne hladina Dunajca”. 

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: http://www.wpieniny.pl/ kamery)

Přejít nahoru