Amerika se chystá nasadit svoji super zbraň NOPEC proti Rusům a Saudům

První věcí je, že USA chtějí rozbít rusko-saúdovskou osu, která tvoří jádro OPEC+, což vede k druhému cíli, kdy se rozpustí celá struktura OPEC pod náboženstvím liberalizace svobodného trhu globálního energetického průmyslu. To je silně ve prospěch USA, neboť ty usilují stát se exportní energetickou velmocí, ale předtím musí nejdříve neutralizovat maximálně svoji konkurenci, proto tedy vyhlášení ekonomicko-hybridní války prostřednictvím NOPEC. V praxi by to mělo fungovat tak, že USA mohou vyhrožovat primárními sankcemi státním firmám zapojeným do implementování dohod OPEC a OPEC+, kdy poté mohou být selektivně rozšířeny o sekundární sankce vůči dalším stranám, které s nimi budou nadále obchodovat.

Účelem stojícím za tímto přístupem je zastrašit americké evropské vazaly, aby se podvolili americkým požadavkům, aby se co možná největší část kontinentu stala koloniálním trhem amerických energetických exportérů, což vysvětluje, proč Trump rovněž chce zrušit vývozní licence pro export LNG do EU. Bude-li to úspěšné, může to ještě více nahlodat již tak se smrskávající strategickou nezávislost Evropy a způsobit dlouhodobé ekonomické škody konkurentům americké energetiky, které pak bude možné využít pro politické účely. Amerika zároveň přišla s iniciativou „Síla Africe“ (Power Africa), aby tam americké firmy mohly investovat 175 miliard dolarů do plynových projektů, takže nakonec by se americké společnosti mohly objevit na energetických hranicích Tanzánie a Mozambiku či jinde, a stát se důležitými dodavateli těchto zemí svého čínského rivala, což by mohlo učinit přístup Pekingu k energiím ještě závislejším na dobré vůli Američanů, než kdy dříve.

Pokud na to budeme pohlížet jako na zahajovací palbu globální energetické války, probíhající souběžně s válkou obchodní, tak nejde o populistickou legislativu, jak líčí média, ale NOPEC lze považovat za strategickou super zbraň, kterou skutečně je, kdy její konečná účinnost závisí samozřejmě na tom, jestli bude americkými zákonodárci řádně zvládnuta. Je příliš brzy ji označovat za věc měnící hru, protože její nasazení zatím nebylo oznámeno, ale v případě že bude, tak se může do historie zapsat jako nástroj s největším dopadem ve vývoji energetické sféry od vzniku OPEC, LNG a frakování.

(zvedavec.org, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru